Γκρεμίζοντας το τείχος της σιωπής
Η αλήθεια των γεγονότων
Abbruch der Schweigemauer : Die Wahrheit der Fakten (τίτλος πρωτοτύπου)
Μετάφραση: Μαυρομμάτη, Εύη
Επιμέλεια κειμένου: Αντωνίου, Κώστας Θ.
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-283-527-2
Ροές, Αθήνα, 4/2023
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γερμανική
€ 16.96 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 208 σελ.
τ. 1
Σύντομη περιγραφή
Τα άτομα που γ ν ω ρ ί ζ ο υ ν και ν ι ώ θ ο υ ν τι τους συνέβη όταν ήταν παιδιά, δεν θα
θελήσουν ποτέ να βλάψουν τον εαυτό τους ή τους άλλους – θα επιθυμούν να προστατεύουν τη ζωή και όχι να την καταστρέφουν, αφού αυτή είναι η βιολογική επιταγή μας: να ζούμε και να διαφυλάσσουμε τη ζωή.
Περιγραφή

Το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης μαστίζει τις κοινωνίες, συχνά παραμένοντας ένα καλά κρυμμένο οικογενειακό μυστικό. Η άρνηση του αδαούς γονιού να εγκαταλείψει μια «διαπαιδαγώγηση» που καταχράται την απεριόριστη εμπιστοσύνη του παιδιού και τη λαχτάρα του για αγάπη είναι καταστροφική. Η οδύνη του κακοποιημένου παιδιού, χαραγμένη στην ψυχή και το σώμα του, εκδηλώνεται αργότερα με αυτοκαταστροφικές ενέργειες ή με βάναυση συμπεριφορά απέναντι στα δικά του παιδιά και σε άλλους ανθρώπους. Η Alice Miller, μέσα από πλήθος παραδειγμάτων και, κυρίως, μέσα από μια ψυχοϊστορική ανάλυση των περιπτώσεων του Αδόλφου Χίτλερ και του Νικολάε Τσαουσέσκου, φωτίζει τον τρόπο με τον οποίο η φρίκη της παιδικής ηλικίας μετατρέπεται σε φρίκη που αφορά ολόκληρους λαούς, και μάλιστα… «για το καλό τους».

Τούτος ο φαύλος κύκλος μπορεί να σπάσει, αν η ιστορία των ανθρώπων που βίωσαν μια τραυματική παιδική ηλικία αναγνωριστεί σε συνειδητό επίπεδο, αν η κοινωνία επιλέξει να εισακούσει τα σήματα κινδύνου που εκπέμπει το σώμα τους, αν γκρεμιστεί συθέμελα το τείχος της σιωπής που υψώνεται γύρω από τον πόνο της παιδικής ηλικίας.


Add: 2023-04-13 18:34:21 - Upd: 2023-04-13 18:36:24