Η συνείδηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-254-0
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 11/2022
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 30/11/2032
€ 8.49 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
200 σελ.
Περιγραφή

Μια έρευνα με συνεντεύξεις και ντοκουμέντα από τον κόσμο των σπουδαίων καθηγητών, στοχαστών και μεγάλων προσωπικοτήτων που λάμπρυναν το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σμιλεύοντας τη συνείδησή του, περιλαμβάνει το βιβλίο του συγγραφέα και δημοσιογράφου Κώστα Μπλιάτκα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο με τίτλο Η συνείδηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η ιστορία του ΑΠΘ, που ήταν πάντα ένα ίδρυμα ανοιχτό στα νέα ρεύματα στη σκέψη και με σημαντική προσφορά στον επιστημονικό αλλά και πολιτικό βίο της χώρας, έχει να διδάξει πολλά στις επόμενες γενιές.

Το βιβλίο αυτό, με τις προσεγμένες, πρωτότυπες και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις αξέχαστων πανεπιστημιακών δασκάλων (Εμμανουήλ Κριαράς, Δημήτρης Μαρωνίτης, Ιωάννης Μανωλεδάκης, Νικόλαος Μουτσόπουλος, Χρίστος Τσολάκης) και με το αφιέρωμα στον Αριστόβουλο Μάνεση αποτελεί σημαντική συμβολή σε ό,τι αφορά το ιστορικό υπόβαθρο του ΑΠΘ. Αγγίζει τον πολιτικό λόγο και τα καθημερινά όνειρα εμβληματικών δασκάλων.

Οι συνεντεύξεις έγιναν κυρίως για το περιοδικό Θεσσαλονικέων Πόλις και για την τηλεοπτική εκπομπή «Εκ του πλησίον» της ΕΡΤ3.

Φιλοξενούνται επίσης πολύ σημαντικά κείμενα που υπογράφουν σημαντικοί άνθρωποι της πανεπιστημιακής και πνευματικής ζωής, οι οποίοι ξεδιπλώνουν μνήμες και προβαίνουν σε σημαντικές κρίσεις και παρατηρήσεις για το πανεπιστήμιο, τη φοιτητική τους ζωή, τη Θεσσαλονίκη της δικής τους νεότητας και τα παράλληλα γεγονότα που συγκλόνισαν την πόλη. Τα κείμενα αυτά καλύπτουν τέσσερις δεκαετίες (1950-90).

«Το βράδυ εκείνης της απίστευτης ημέρας [21η Αυγούστου 1974], ο Δημήτρης Φατούρος οργά­νωσε μια συγκέντρωση στο σπίτι του, στην παραλιακή οδό Κέννεντυ. Εκεί, ο Δημήτρης Τσάτσος μου έδωσε συνέντευξη, που δημοσιεύτηκε την επόμε­νη ημέρα, όπου ανήγγειλε ελεύθερες εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους και αποχουντοποίηση των πανεπιστημίων από καθηγητές που συνεργάστη­καν με τη δικτατορία. Μια νέα περίοδος άρχιζε για τα ελληνικά πανεπιστή­μια, που ακόμα περιμένει την ψύχραιμη αποτίμησή της».

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, Εκδότης

«Ο Κώστας Μπλιάτκας, δημοσιογράφος με μεγάλη εμπειρία από το 1980 στα εκπαιδευτικά ζητήματα (Εφημερίδες Μακεδονία, Θεσσαλονίκη), με εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση (ΕΡΤ3) και συγγραφέας βιογραφικών βιβλίων, βάλθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία να καταγράψει, να διασώσει και να αναδείξει ένα σημαντικό μέρος από τη συλλογική ιστορική μνήμη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

 «Στα 100 χρόνια ζωής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ξεχώρισε μία πλειάδα καθηγητών. Εκτός από τις γνώσεις δίδαξαν συνέπεια, ήθος και δημοκρατικότητα “λόγω και έργω”. Ξεχώρισαν ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους για τη χώρα. Οι συνεντεύξεις με κάποιους από αυτούς με τον δημοσιογράφο Κώστα Μπλιάτκα αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά και ενδυνάμωση της συλλογικής μνήμης».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ π. Πρύτανης

«Αξίζει να διαφυλαχτεί η ιστορική μνήμη του ΑΠΘ αλλά και να αναζητηθεί η ιστορική του ταυτότητα μέσα από μαρτυρίες και πολύτιμες αφηγήσεις.

Η μεγάλη τιμή που είχα, να πάρω συνεντεύξεις από ανθρώπους που έδωσαν ψυχή και φως στο πανεπιστήμιο, αλλά και αυτά τα σαράντα χρόνια που πέρασα στο ΑΠΘ ως δημοσιογράφος θεμάτων παιδείας, τα ένιωσα σαν σωριασμένο πάνω μου «οικοδόμημα του χρόνου» (από στίχο του Διονύση Σαββόπουλου), αλλά και ως ανάγκη να προσπαθήσω να τα καταγράψω».

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΛΙΑΤΚΑΣ (Από την εισαγωγή του στο βιβλίο)

Ο Κώστας Δ. Μπλιάτκας είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας, σεναριογράφος, παρουσιαστής. Έγραψε βιογραφίες και δοκίμια. Πτυχιούχος Βιολογίας του Α.Π.Θ. Σπούδασε επίσης διοίκηση και οργάνωση ΜΜΕ. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3 (2010-2013), Γενικός Διευθυντής της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Αρχισυντάκτης των εφημερίδων ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ΕΞΟΥΣΙΑ, Διευθυντής του 102fm της ΕΡΤ3 και Διεθνών Προγραμμάτων και Συνεργασιών της ΕΡΤ3. Έχει μεταξύ άλλων βραβευθεί στην Ελλάδα (Ίδρυμα Μπότση) και στο εξωτερικό (CIRCOM - Ένωση Δημοσίων Περιφερειακών Τηλεοράσεων της Ευρώπης) για τη δημιουργία ιστορικών ντοκιμαντέρ.


Add: 2023-01-05 16:11:38 - Upd: 2023-01-05 16:45:29