Μια ώρα δρόμος
(Από τη γη στο διάστημα με... αυτοκίνητο)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-255-7
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 11/2022
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 30/11/2032
€ 11.99 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
424 σελ.
Περιγραφή

Έχοντας ασχοληθεί επαγγελματικά για πάνω από 40 χρόνια με την ανάλυση της ανθρώπινης συμπεριφοράς στα πλαίσια και με τα εργαλεία που παρέχει  η επιστήμη των Μεταφορών και Συγκοινωνιών, ο συγγραφέας παραθέτει και τεκμηριώνει συγκεκριμένες περιπτώσεις συσχέτισης της ανθρώπινης συμπεριφοράς κατά τη διαδικασία των μετακινήσεων,  με φυσικά φαινόμενα και γνωστούς νόμους της φυσικής.

Η βασική υπόθεση εργασίας και τελικό συμπέρασμα της όλης διερεύνησης είναι ότι αφού οι νόμοι της φύσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιγράψουν, ή δικαιολογήσουν, ή απλά εκφράσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, πρέπει να υπάρχει μια ευρύτερη αιτιοκρατική συσχέτιση και υποταγή του ανθρώπου στους φυσικούς νόμους η οποία πρέπει να αναζητηθεί με βάση τις κλασσικές επιστημονικές μεθόδους των θετικών επιστημών. Ένα σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος αλλά και πρόσθετο όφελος για τον αναγνώστη, είναι η ύλη του Μέρους ΙΙΙ του βιβλίου. Παρουσιάζονται εκεί με συστηματικό και εκλαϊκευμένο τρόπο όλες οι μεγάλες θεωρίες της φυσικής των τελευταίων 200 χρόνων (Κλασσική φυσική του Νεύτωνα, Θερμοδυναμική, Ηλεκτρομαγνητισμός, Γενική και Ειδική θεωρία της Σχετικότητας, Κβαντομηχανική) καθώς επίσης και βασικά στοιχεία θεωριών από τη βιολογία και τα μαθηματικά.

Η παρουσίαση και σχολιασμός των σχετικών θεμάτων είναι πάντα «από ψηλά» σε μια προσπάθεια να διακρίνεται το «σύνολο» από τα «μέρη», το «δάσος» από τα «δέντρα» και να προβάλλεται η «συνολική εικόνα». Αποκτούμε έτσι τη σωστή εικόνα και διάσταση σχετικά με τη θέση μας στο οικοδόμημα της φύσης χωρίς να θέτουμε τον εαυτό μας στο κέντρο του…

Ο Γιώργος Γιαννόπουλος είναι Πολιτικός Μηχανικός - Συγκοινωνιολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Imperial College), ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (έδρα Μεταφορών και Συγκοινωνιών). Είναι μέλος της διοικούσης επιτροπής του τομέα Ενέργειας του Επιστημονικού Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Ακαδημιών (European Academies Science Advisory Council - EASAC) και μέλος της μόνιμης Επιτροπής για την Καινοτομία του Αμερικανικού Transportation Research Board. Την τελευταία δεκαετία κατέχει διάφορες θέσεις συμβούλου ή επισκέπτη καθηγητή σε μεγάλα πανεπιστήμια της Κίνας (Beijing Jiaotong του Πεκίνου, Chang’an University του Xian, και Ningbo University of Technology). Έχει δημοσιεύσει πάνω από 250 επιστημονικές εργασίες, μονογραφίες και άρθρα και έχει συγγράψει 17 βιβλία εκ των οποίων 4 στην Αγγλική. Είναι ο ιδρυτής και Δ/ντής για 16 χρόνια του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στο οποίο ήταν αντιπρόεδρος για μια δεκαετία και πρόεδρος τη διετία 2010-2012. Ήταν επίσης πρόεδρος για μια εξαετία της Επιτροπής Διεθνούς Συνεργασίας του Αμερικανικού Transportation Research Board, πρόεδρος για μια εξαετία της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Ινστιτούτων Μεταφορών (European Conference of Transport Research Institutes), πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας Μεταφορών (Transport Advisory Group) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόεδρος ή μέλος δεκάδων άλλων Επιτροπών και ομάδων εργασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Add: 2022-12-07 16:41:33 - Upd: 2022-12-07 16:43:40