Η Ελληνίδα σκλάβα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-591-226-0
Μελάνι, ΑΘΗΝΑ, 11/2022
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 14/5/2024
€ 13.50 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 160 σελ.
Περιγραφή

Ανάμεσα σε όλα εκείνα τα καταβεβλημένα κορμιά, μονάχα ένα κορίτσι είχε το βλέμμα του υψωμένο προς μιαν αδιευκρίνιστη κατεύθυνση. Ένα κορίτσι απίστευτα λεπτό, με μαύρα μακριά μαλλιά και βαθιές χαρακιές στα μπράτσα. Μόλις πέρασα από μπροστά της, ένιωσα τα μάτια της να καρφώνονται πάνω μου. Χωρίς να το καταλάβω, στάθηκα και την κοίταξα κι εγώ. Τότε εκείνη έπεσε στα γόνατα και σταύρωσε τα χέρια της σε μια ικεσία. Αυτή η εικόνα ήταν ίσως ό,τι πιο θλιβερό έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Στη θέση των ματιών της έβαλα τα μάτια της Κάθριν και της Λουίζ. Από πού να ερχόταν; Ποιο να ήταν το όνομά της; Ποια η ιστορία της δυστυχίας της;

 

1824. Καταστροφή των Ψαρών. Χιλιάδες Ψαριανοί σύρονται αιχμάλωτοι στα σκλαβοπάζαρα της Σμύρνης και της Ανατολής. Όταν ο Αμερικάνος διπλωμάτης Φίλιπ Κέρτις βρίσκει σε ένα σκλαβοπάζαρο της Σμύρνης τη Γαρυφαλλιά, μια νεαρή Ψαρια-νή, συγκλονίζεται από το βλέμμα της που εκλιπαρεί για ελευθε-ρία. Αποφασίζει να την ελευθερώσει και να τη μεταφέρει στην πατρίδα του, όπου μια νέα περιπέτεια αρχίζει για το κορίτσι. Μέσα από το βιβλίο ταξιδεύουμε στον ταραγμένο 19ο αι. και παρακολουθούμε τις ιστορικές εξελίξεις στις δύο πλευρές του ωκεανού: από την επαναστατημένη Ελλάδα στην αμερικανική ήπειρο, στην οποία ήδη σιγοβράζει ο επερχόμενος εμφύλιος, και από τους Έλληνες σκλάβους των οθωμανικών ολοκαυτωμάτων στη φρίκη της καταπίεσης και της μαζικής εξόντωσης των μαύρων και Ινδιάνων δούλων. Το μυθιστόρημα αφορμάται από μια πραγματική ιστορία για να μιλήσει για όσα δένουν τους ανθρώπους πέρα από γλώσσες και σύνορα.

 

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Άννα Γρίβα γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλολογία στην Αθήνα και Ιστορία και Επιστήμες της Λογοτεχνίας στη Ρώμη. Είναι Διδάκτωρ Ιταλικής Φιλολογίας. Γράφει ποίηση, διήγημα και ιστορικό μυθιστόρημα και μεταφράζει ιταλική λογοτεχνία. Έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες για τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία της Ιταλικής Αναγέννησης σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Για το βιβλίο της Δαιμόνιοι τιμήθηκε με το Βραβείο “Γ. Αθάνας” της Ακαδημίας Αθηνών. Ποιήματα και πεζά της έχουν μεταφραστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες.


Personal Website: www.epistemeacademy.org/annagriva

Add: 2022-11-14 11:35:07 - Upd: 2022-11-14 11:35:07