Η Δωδώνη και ο διαχρονικός πολιτισμός στην Ήπειρο
Μονογραφία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-652-121-8
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 20.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
16 x 24 εκ., 182 σελ.
Περιγραφή

… Η Ή­πει­ρος εί­ναι μια δι­α­δρομή που σε πάει ως τις ρί­ζες της δη­μι­ουρ­γίας και της αρ­μο­νίας του Σύμ­παν­τος. Αν δεχ­τούμε ότι η ελ­λη­νι­κό­τητα ο­ρί­ζε­ται από τις έν­νοιες κα­τα­γωγή, αί­σθημα, συ­νεί­δηση, η Ή­πει­ρος εί­ναι ο κώ­δι­κας ι­σορ­ρο­πίας αυ­τών. … Στην μα­κρό­χρονη ι­στο­ρία καλ­λι­έρ­γειας του έ­θνους των Ελ­λή­νων, κα­θώς και σ’ ε­κείνη που με­σο­λά­βησε μέ­χρι τις η­μέ­ρες μας, α­πο­τέ­λεσε την α­σπίδα ά­μυ­νας, το μα­ξι­λάρι ώ­σμω­σης και αν­τι­πα­ρά­θε­σης με­ταξύ γη­γε­νών και αλ­λο­γε­νών φύ­λων.

Αν ο ελ­λη­νι­κός πο­λι­τι­σμός α­πο­τε­λεί τους βα­σι­κούς πυ­λώ­νες του παγ­κό­σμιου πο­λι­τι­σμού, η Ή­πει­ρος α­πο­τε­λεί για τον ελ­λη­νικό κό­σμο τη μή­τρα, τη γεν­νή­τρα, και α­σπίδα του. Δεν εί­ναι για την Ελ­λάδα έ­νας φω­τει­νός κο­μή­της που μπο­ρεί να κα­μα­ρώ­νει κα­νείς τον φευ­γα­λέο και στι­γμι­αίο φω­τι­σμό του. Υ­πήρξε έ­νας Ή­λιος που φώ­τιζε και πύ­ρωνε τον Ελ­λη­νι­σμό στα δύ­σκολα και σκο­τεινά σταυ­ρο­δρό­μια της ό­λης ι­στο­ρίας του, α­να­λαμ­βά­νον­τας η­γε­μο­νικό ρόλο σε στρα­τι­ω­τικό, πο­λι­τικό, ι­δε­ο­λο­γικό η πο­λι­τι­στικό ε­πί­πεδο. Η Ή­πει­ρος κα­τέ­στη έτσι ο πιο κα­τάλ­λη­λος χώ­ρος για την α­δι­ά­σπα­στη συμ­πλοκή του μύ­θου, της ι­στο­ρίας και της πρα­γμα­τι­κό­τη­τας. Εί­ναι η συ­νι­στώσα που προσ­δι­ο­ρί­ζει η γε­ω­γρα­φία της φύ­σης της. Η ου­σι­ώδη ε­πι­κοι­νω­νία μαζί της, ε­ξα­σφα­λί­ζει στον Η­πει­ρώτη η­γε­μο­νική πλη­ρό­τητα. Μια οι­κεία και κα­θη­με­ρινή εμ­πει­ρία, που τη βι­ώ­νει ως μια ε­ξί­σωση των φυ­σι­κών, η­θι­κών και πνευ­μα­τι­κών α­ξιών. Ως πρα­γμά­τωση της ι­δέας της ε­νό­τη­τας του σύμ­παν­τος.

Το α­νε­ξάρ­τητο πνεύμα της Η­πεί­ρου, από το Κοινό των Μο­λοσ­σών, το Κοινό των Η­πει­ρω­τών, το Δε­σπο­τάτο της Η­πεί­ρου και μέ­χρι α­κόμα το πα­σα­λίκι του Αλί Πασά, υ­πήρξε στην ου­σία η πυ­ξίδα του γέ­νους στις δύ­σκο­λες στι­γμές και η α­φε­τη­ρία κάθε έν­δο­ξης σε­λί­δας του Ελ­λη­νι­κού Έ­θνους. Δεν εί­ναι μά­λι­στα τυ­χαίο που στην πιο σύγ­χρονη ι­στο­ρία, στο Δεύ­τερο Παγ­κό­σμιο Πό­λεμο, η Ελ­λάδα έ­γραψε στην Ή­πειρο την λαμ­πρή σε­λίδα της πρώ­της νί­κης των σκλα­βω­μέ­νων λαών της Υ­φη­λίου κατά της φα­σι­στι­κής μη­χα­νής. Η Ή­πει­ρος βο­ρει­ο­δυ­τικά του Ελ­λη­νι­σμού, ό­πως η Μι­κρά Α­σία α­να­το­λικά, α­πο­τέ­λεσε την ο­ρι­ακή γραμμή της α­συμ­βί­βα­στης αν­τι­πα­ρά­θε­σης με­ταξύ Χρι­στι­α­νι­σμού και Ισ­λα­μι­σμού…


Add: 2022-11-12 10:37:59 - Upd: 2022-11-16 11:51:24