Συνομιλίες
Όψεις από τη ζωή και το έργο του φιλοσόφου
Gespräche (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-6624-89-6
Printa, Αθήνα, 11/2022
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γερμανική
€ 16.96 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 240 σελ.
τ. 1
Σύντομη περιγραφή
Η έκδοση περιλαμβάνει 33 συνομιλίες, με πρόσωπα οικεία του συγγραφέα, μαθητές, θαυμαστές ή και «αντιφρονούντες», με βασικό κριτήριο να παραμείνει εισαγωγικός ο χαρακτήρας του τόμου, προκειμένου ο καθένας, είτε έχει εντρυφήσει στη φιλοσοφία του Σοπεγχάουερ είτε όχι, να μπορεί να τον διαβάσει.
Περιγραφή

Μέσα από αναφορές τρίτων, στενών φίλων, θαυμαστών ή ανταγωνιστών, συγκροτείται μια ενιαία αφήγηση γεμάτη περιστατικά από τη ζωή και την καθημερινότητα του Άρθουρ Σοπεγχάουερ, αναδεικνύοντας στοιχεία διαφωτιστικά του χαρακτήρα του, καθώς, βεβαίως, και του πυρήνα της φιλοσοφίας του. Οι συναντήσεις του με θαυμαστές του, οι πολύτιμες συμβουλές του προς τους νέους, οι βόλτες με το σκυλάκι του και οι λογομαχίες στο περίφημο ξενοδοχείο Englischer Hof, του οποίου υπήρξε θαμώνας για πολλά χρόνια, συνθέτουν όλα την εικόνα ενός πρόσγειου και εμπνευστικού δασκάλου, που η σκέψη του εκτιμάται αλλά και πολεμάται. (Μοναδικές, άλλωστε, οι σελίδες όπου καταφέρεται εναντίον του Χέγκελ και των υπόλοιπων ιδεαλιστών!) Η εξουσία, ο γάμος, οι θρησκείες, τα φιλοσοφικά συστήματα, η τέχνη, η λογοτεχνία, η πρόσληψη άλλων συγγραφέων είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που τον απασχολούν.

Οι Συνομιλίες του Άρθουρ Σοπεγχάουερ διαβάζονται, επομένως, είτε ως ανεπίσημη βιογραφία είτε ως μικρή εισαγωγή στο έργο του φιλοσόφου.


Add: 2022-11-10 19:01:00 - Upd: 2024-02-21 16:25:40