Η προβληματική της συνείδησης στη φιλοσοφία του Daniel Dennet
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-211-017-1
Σμίλη, Αθήνα, 11/2022
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 14.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 222 σελ.
Περιγραφή

Με ποιον τρόπο η Εξέλιξη και η Φυσική Επιλογή δημιουργούν το φαινόμενο της συνείδησης; Πώς είναι δυνατή η δημιουργία ενός ‘μοναδικού’ έμβιου είδους το οποίο ανέπτυξε νου και ιδιαίτερα νοητικά εργαλεία τα οποία το βοηθούν να θέσει από μόνο του το ερώτημα αναφορικά με τη συνείδηση και κυρίως να το απαντήσει; Θα μπορούσε η φιλοσοφική ανάλυση από μόνη της να προσφέρει ουσιαστικές απαντήσεις ή απαιτείται και η συμβολή συγκεκριμένων επιστημονικών πεδίων τα οποία ασχολούνται με το εν λόγω ζήτημα; Είναι ο άνθρωπος το μοναδικό είδος που έχει συνείδηση ή υπάρχουν και άλλα είδη που διαθέτουν το χαρακτηριστικό αυτό;
Η παρούσα μελέτη ασχολείται με όλα τα προηγούμενα ερωτήματα μέσα από την κριτική παρουσίαση των φιλοσοφικών απόψεων του Daniel Dennett. Το έργο του συγκεκριμένου θεωρητικού είναι συναρπαστικό. Αντιμετωπίζοντας κριτικά τις δικές του απόψεις, ερχόμαστε αντιμέτωποι με δικές μας σοβαρές και σημαντικές απορίες. Τι αντιπροσωπεύει ο προσωπικός εαυτός; Τι είναι η συνειδητή εμπειρία; Τι εκφράζει, αλλά και ποια είναι τα όρια της αποβλεπτικότητας; Τελικά, φτάνουμε στο σημείο να αναρωτηθούμε κριτικά για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα ενδοσκοπικά προσωπικά δεδομένα. Ο συγγραφέας τονίζει διαρκώς την ανάγκη συμπόρευσης της φιλοσοφικής ανάλυσης με τα συμπεράσματα των Επιστημών. Η συμπόρευση αυτή ίσως θα μπορούσε να ξεκλειδώσει ορισμένα επίμονα μυστήρια όπως και αυτό της συνείδησης.



Ο Χαράλαμπος Παπαδαμιανός είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου και εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στην οποία ασχολήθηκε εκτενώς με την προβληματική της συνείδησης. Η συγκεκριμένη μελέτη παρουσιάζεται στο ανά χείρας βιβλίο. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στη Νεότερη Φιλοσοφία, τη Φιλοσοφία του Νου, τη Γνωσιακή Επιστήμη και τη Μεταφυσική.


Add: 2022-11-09 18:08:12 - Upd: 2022-11-10 10:56:06