Αντιμετωπίζοντας το «Διάβολο»
Η ελληνική «Ostpolitik»
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-197-0
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 10/2022
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 30/4/2034
€ 17.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 272 σελ.
Περιγραφή

Το ανά χείρας βιβλίο μελετά ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο των ευρωπαϊκών διεθνών σχέσεων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Χρησιμοποιώντας πρωτογενείς πηγές (αρχεία και συνεντεύξεις) από την Ελλάδα, την Ρωσία, την Κύπρο, το ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το βιβλίο αναλύει τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ανατολικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, εστιάζοντας στην πολιτική στρατηγική της Ελλάδας προς αυτές.

Στόχος του βιβλίου είναι μια συνολική, και ταυτοχρόνως συνεκτική και εμπεριστατωμένη, προσέγγιση της συγκεκριμένης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής μέσα από την ανάλυση του πνεύματος αυτού που καταγράφηκε ως «Ostpolitik» στο ακαδημαϊκό και δημοσιογραφικό λεξιλόγιο. Η ελληνική «Ostpolitik», με άλλα λόγια, το άνοιγμα που έκανε η Ελλάδα προς τις κομμουνιστικές χώρες την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, παρότι αποτέλεσε ένα κομβικό κεφάλαιο στις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας την εποχή εκείνη, παραμένει ένα σχετικά άγνωστο και σχετικά παραμελημένο κεφάλαιο των ελληνικών διεθνών σχέσεων, που μόνο λίγοι μελετητές καταπιάστηκαν μαζί του.

Δεν χωρά αμφιβολία πως ο Στεργίου και με αυτό του το βιβλίο, όχι μόνο διατηρεί επαξίως τον τίτλο του επίμονου και αξιόπιστου ερευνητή των δύσκολων θεμάτων, αλλά κυρίως μας βοηθά στην κατανόηση πολύπλοκων και άγνωστων ζητημάτων της σύγχρονης ιστορίας μας.

Ο Ανδρέας Στεργίου είναι Ιστορικός και Πολιτικός Επιστήμων με ειδίκευση στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και τις Διεθνείς Σχέσεις, καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.


Add: 2022-10-27 14:16:22 - Upd: 2023-10-09 12:38:03