Η Απίθανη Ηρωίδα
Η Λέλα Καραγιάννη και οι Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες στην Ελλάδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-234-2
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 10/2022
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 31/10/2031
€ 11.99 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
400 σελ.
Περιγραφή

Η Λέλα Καραγιάννη (1898-1944) ήταν μια εύπορη μεσήλικη νοικοκυρά με επτά παιδιά, η οποία δεν είχε καμία εμπειρία στην πολιτική ή στις στρατιωτικές υποθέσεις. Ωστόσο, έγινε μέσα σε τρία χρόνια «η μεγαλύτερη Βρετανίδα κατάσκοπος στα Βαλκάνια», όπως παραδέχτηκαν οι Γερμανοί που τη συνέλαβαν μετά την προδοσία και την εκτέλεσαν έναν μήνα πριν εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Αυτή είναι η πρώτη βιογραφία που περιγράφει την αξιοσημείωτη σταδιοδρομία της, πώς εντάχθηκε στην Αντίσταση τυχαία και πώς έχτισε μια τρομερή οργάνωση διαφυγής, κατασκοπίας και σαμποτάζ που συνεργαζόταν με τα υψηλότερα επίπεδα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Στυλιανός Περράκης στην καθοριστική αυτή βιογραφία της Λέλας Καραγιάννη κατάφερε να ανυψώσει μία σχετικά άγνωστη Αθηναία μεσοαστική νοικοκυρά στο επίπεδο μίας πραγματικής ηρωίδας και της πιο διακεκριμένης γυναίκας σε ηγετική θέση στην αντίσταση στη σύγχρονη Ελλάδα. Σαν αρχαιολόγος που συναρμολογεί τα σπασμένα κομμάτια για να αποκαταστήσει πολύτιμους αρχαίους θησαυρούς, ο Περράκης έχει ανακατασκευάσει την ιστορία μίας ιδιαίτερα γενναίας, ικανής και πονόψυχης γυναίκας που επιβλήθηκε σαν φυσικός ηγέτης ανδρών και γυναικών που αντιμετώπιζαν εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις. Παράλληλα, έχει παρουσιάσει και μία ιστορία της κατοχής και της αντίστασης στην Ελλάδα που είναι πρωτότυπη και πλήρως τεκμηριωμένη, και μας αποκαλύπτει τον ανθρωπισμό, τη δύναμη και τα τραύματα ενός έθνους που παλεύει για να επιζήσει.

«Το βι­βλίο δι­α­βά­ζε­ται εξαι­ρε­τι­κά ευχά­ρι­στα, κρα­τά το εν­δι­α­φέ­ρον των ανα­γνω­στών με την αφή­γη­ση και επι­τρέ­πει σε όσους δεν είναι εξοι­κει­ω­μέ­νοι με την ιστο­ρία της Ελ­λά­δας του Β΄ Πα­γκο­σμίου Πο­λέ­μου να πα­ρα­κο­λου­θή­σουν την ιστο­ρία της ηρω­ί­δας μέ­σα στο ευρύ­τε­ρο πλαί­σιο της επο­χής και του τό­που της». — Νί­κος Μα­ρα­ντζί­δης, Κα­θη­γη­τής Πο­λι­τι­κής Επι­στή­μης και Σύγ­χρο­νης Ιστο­ρί­ας στο Πα­νε­πι­στή­μιο Μα­κε­δο­νί­ας, και συγ­γρα­φέ­ας πολ­λών μπε­στσέ­λερ για την Ελ­λά­δα του Β΄ Πα­γκο­σμίου Πο­λέ­μου

«Τε­λι­κά, ο συγ­γρα­φέ­ας πε­τυ­χαί­νει την πρω­ταρ­χι­κή του απο­στο­λή. Πα­ρου­σι­ά­ζει ένα αυθε­ντι­κό πορ­τρέ­το της Λ.Κ. ως μι­ας πραγ­μα­τι­κά αξι­ο­ση­μεί­ω­της γυ­ναί­κας, αυτο­δη­μι­ούρ­γη­της, πο­λυ­μή­χα­νης, ανυ­πο­χώ­ρη­της, ιδε­α­λί­στρι­ας, πα­τρι­ώ­τισ­σας, εμπνευ­σμέ­νης και πά­νω απ’ όλα απί­στευ­τα γεν­ναί­ας και αφο­σι­ω­μέ­νης ηγέ­τι­δας της Αντί­στα­σης. Με τη δη­μο­σί­ευ­ση αυτής της με­λέ­της ο συγ­γρα­φέ­ας θα έχει εξα­σφα­λί­σει για τη Λ.Κ. μια μό­νι­μη θέ­ση δι­ά­κρι­σης και τι­μής στο αν­δρο­κρα­τού­με­νο πάν­θε­ον των ηγε­τών της ελ­λη­νι­κής Αντί­στα­σης του Β΄ Πα­γκο­σμίου Πο­λέ­μου». — John O. latrides, Ομό­τι­μος Κα­θη­γη­τής Δι­ε­θνούς Πο­λι­τι­κής, Southern Connecticut State University

Ο Στυλιανός (Στέλιος) Περράκης είναι μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του Καναδά και κάτοχος της έδρας RBC Professorship in Financial Derivatives στο Πανεπιστήμιο Concordia. Έχει δημοσιεύσει άρθρα ευρέως για περισσότερα από 50 χρόνια σε θέματα οικονομικής ρύθμισης, βιομηχανικής οργάνωσης και αποτίμησης σύνθετων χρηματοπιστωτικών μέσων. Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας, διατήρησε έντονο ενδιαφέρον για τα γεγονότα του πολέμου στην Ελλάδα, καθώς και για τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε και τον οποίο έζησε ως παιδί. Αυτό είναι το δεύτερο ιστορικό του βιβλίο μετά τα απομνημονεύματά του Φαντάσματα του Εμφυλίου, Πλάκα Αργολίδας, 1943-1944 (Επίκεντρο 2010).


Add: 2022-10-21 12:42:15 - Upd: 2023-08-10 12:50:52