Πόλη μου, γεύση μου, ζωή μου
Μετάφραση: Arslan, Sebnem
Εξώφυλλο/εικαστικό: Κώστας Λάκης
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-82476-8-0
Iason Books, Αθήνα, 9/2022
1η έκδ. || βιβλίο με μαλακό εξώφυλλο
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 25.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 543 σελ.
τ. 1
Περιγραφή
Το κουβάρι της Πολίτικης Κουζίνας ξετυλίγει με το νέο της βιβλίο «Πόλη μου, γεύση μου, ζωή μου», η Μαρία  Τσεβίκ Συμεωνήδου η οποία γεννήθηκε στα Ταταύλα της Κωσνταντινούπολης και έχει γράψει 6 βιβλία στα Τουρκικά και ένα από αυτά το «Μια Φόρα και Ένα Καιρό/ Bir Varmış Bir Υokmuş».
Έχει τιμηθεί απο τις εκδόσεις DÜNYA KİTAP το γαστρονιμικό βιβλίο της χρονιάς το 2015 και εξακολουθεί να ζει μέχρι σήμερα στην Κωνσταντινούπλη και εξελέγη αντιπρόεδρος στο γαστρονομικό όμιλο της Τουρκιάς απο το 2018 κάνει μαθήματα σεμινάρια και workshop Πολίτικης Κουζίνας στα πανεπιστήμια της Πόλης στα Τμήματα Γαστρονομίας. Επίσης έχει και το δίπλωμα/πλακέτα από τον Όμιλο Αρχέστρατος. 

Με το βιβλίο της το «Πόλη μου, Γεύση μου, Ζωή Μου»  προσπαθεί να αναπληρώσει ένα κενό στην Πολίτικη βιβλιογραφία με μαρτυρίες  Ρωμιών, οι οποίοι ασχολήθηκαν με Πολίτικη Κουζίνα  ως επάγγελμα και δημιούργησαν καταστήματα επώνυμα που συνεχίζουν να συμβολίζουν την Πολιτική κουζίνα με μεγάλη επιτυχία. Αναφέρεται στην Πολιτική παράδοση στα φαγητά και στα γλυκά, τους παλιούς και νέους Ρωμιούς εστιάτορες  και στους ιστορικούς ζαχαροπλάστες. Τη ζωή, την δυναμικότητα και την δημιουργικότητα με την οποία κατόρθωσαν να επιβληθούν και να δημιουργήσουν ιστορία και παράδοση θαυμαστή μέχρι σήμερα όχι μόνο στην Πόλη αλλά και στην Ελλάδα.
Ποιοι είναι αυτοί που ασχολήθηκαν και δημιούργησαν αυτές τις γεύσεις που γευόμαστε ακόμη και σήμερα; Χρειάσθηκαν χιλιετίες, για να διαμορφωθούν οι διάφορες τάσεις στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.
«….Προσπάθησα να αναφερθώ στην Πολίτικη παράδοση μέσα από τα αφαγητά και τα γλυκά, τους παλιούς και νέους Ρωμιούς Εστιάτορες και τους ιστορικούς ζαχαροπλάστες, στη ζωή, στη δημιουργηκότητα με την οποία κατόρθωσαν να επιβληθούν και να δημιουργήσουν ιστορία και μια παράδοση θαυμαστή μέχρι {…} Βασικά τα γράφω για να τα ξέρουν και  οι νέοι, και οι επόμενες γενιές που ζουν στην Πόλη και ειδικά αυτοί που ασχολούνται με την ιστορία της γαστρονομίας, Ποιοι οι κρύβονται πίσω από τα διάσημα αυτά τα ονόματα που ακόμα συνεχίζουν να ομορφαίνουν την καθημερινή ζωή μας στην Πόλη, με τις πλούσιες γεύσεις τους; 
Ποιοι είναι αυτοί που ασχολήθηκαν και δημιούργησαν αυτές τις γεύσεις που γευόμαστε ακόμα και τώρα, και το πλούσιο έργο και την μετέπειτα επιρροή στον τομέα της Πολίτικης γαστρονομίας» λέει η Μαρία  Τσεβίκ Συμεωνήδου
 


Add: 2022-09-29 20:15:13 - Upd: 2023-03-13 10:19:08