Με απλωτές ελληνότροπες
Σκέψεις | Προβληματισμοί | Προσεγγίσεις
Εξώφυλλο/εικαστικό: Αποστολίδου, Ξένια
Επιμέλεια κειμένου: Τριανταφύλλου, Σοφία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5607-13-5
Θερμαϊκός, Θεσσαλονίκη, 7/2022
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 20.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
15 x 21 εκ., 660 γρ., 520 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Πρόκειται για μία συλλογή άρθρων τα οποία θίγουν καίρια ζητήματα από το φάσμα της φιλοσοφίας, της πολιτικής, της επικαιρότητας και της επιστήμης. Οι σκέψεις, οι προσεγγίσεις και οι προβληματισμοί του συγγραφέα ξεδιπλώνονται με ποικίλους τρόπους ώστε να προσεγγίζουν κάθε είδους αναγνώστη, ειδήμων και μη.
Περιγραφή

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός το βιβλίο του Γιάννη Παπαδάκη με τίτλο «Με απλωτές ελληνότροπες». Πρόκειται για μία συλλογή άρθρων τα οποία θίγουν καίρια ζητήματα από το φάσμα της φιλοσοφίας, της πολιτικής, της επικαιρότητας και της επιστήμης. Οι σκέψεις, οι προσεγγίσεις και οι προβληματισμοί του συγγραφέα ξεδιπλώνονται με ποικίλους τρόπους ώστε να προσεγγίζουν κάθε είδους αναγνώστη, ειδήμων και μη. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες.

 

Σημείωμα του συγγραφέα

Αν η επίμονη αναζήτηση της βαθύτερης φύσης των φαινομένων –φυσικών και ηθικών– οδηγεί στο σημείο όπου οι ερωτήσεις συγκλίνουν, τότε σταδιακά οδηγούμαστε σε μια ανώτερη ελληνότροπη αλήθεια, μια πιο αρμονική κατανόηση και ερμηνεία των φαινομένων, με ισχυρότερες αξιώσεις καθολικότητας, που συνάδει με τα διαχρονικά χαρακτηριστικά της ελληνικής σκέψης –τον ιδιαίτερο τρόπο αντίληψης και σκέψης των Ελλήνων– θεμελιωμένο πάνω στο τρίπτυχο ελευθερία-τόλμη-μέτρο.

Αν και η ελληνότροπη προσέγγιση –και κατά συνέπεια, ο πολιτισμός χιλιετηρίδων που προκύπτει από αυτήν– έχει θεωρηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν ως ιστορική πολυτέλεια, στο μέλλον σίγουρα θα αναχθεί σε ανάγκη. Διότι, αν συνεχίσουμε να πορευόμαστε χωρίς μια ριζική αναδιάταξη ακόμα και των πιο θεμελιωδών αντιλήψεών μας για τον άνθρωπο και τον κόσμο, των προτεραιοτήτων μας και τους τρόπους ιεράρχησής τους, το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό.

Σε αυτό το επερχόμενο πολιτισμικό γίγνεσθαι, η Ελλάδα μπορεί –και οφείλει– να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο, ως η μόνη χώρα με έναν πολιτισμό βαθιά ανθρωποκεντρικό και ταυτόχρονα αντι-ατομοκεντρικό, που έχει δημιουργηθεί εξαρχής για να απαντά με τρόπο ιδιαίτερο και ισορροπημένο στα κρίσιμα εκείνα ερωτήματα που γίνονται ακόμα πιο πιεστικά και καίρια στις μέρες μας.

Τα κείμενα του βιβλίου συνθέτουν ένα ψηφιδωτό πολιτικών, κοινωνικών και φιλοσοφικών προβληματισμών και απαντητικών προσεγγίσεων. Το αφιερώνω στους νέους και τις νέες που θα κληθούν να δώσουν κρίσιμες απαντήσεις στο μέλλον και εύχομαι, σε αυτήν τους την προσπάθεια να εντοπίσουν ιδέες, σκέψεις και συλλογιστικές που να τους εμπνεύσουν και να τους βοηθήσουν. 


Βιογραφικό Συγγραφέα

Ο Γιάννης Παπαδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1965 από γονείς κρητικούς. Μαγεύτηκε από το φως, τη θάλασσα και τους ανέμους της Κρήτης, στοιχεία στα οποία μαθήτευσε και μαθητεύει ακόμα. Αποφοίτησε από το Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο, όπου είχε την τύχη να γνωρίσει αξιόλογους καθηγητές, και φοίτησε στο Πολυτεχνείο Πάτρας, όπου μυήθηκε στα μυστικά των ηλεκτρονίων, των φωτονίων και τον τρόπο σκέψης των ηλεκτρολόγων μηχανικών. Η περιέργειά του τον οδήγησε στις ΗΠΑ – εκεί βάδισε στα μονοπάτια και τις λεωφόρους της επιστημονικής μεθόδου και μυήθηκε στην ερευνητική-ακαδημαϊκή σκέψη (PhD). Δημοσίευσε ερευνητικές εργασίες σε θέματα αυτοπροσαρμοζόμενων συστημάτων, βελτιστοποίησης αποφάσεων, θεωρίας πληροφοριών, έξυπνων δικτύων και εφαρμοσμένων μαθηματικών. Εργάστηκε ως καθηγητής πανεπιστημίου και σύμβουλος επιχειρήσεων. Υπήρξε διευθυντικό στέλεχος σε μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες, την United Airlines, με ευθύνη στους τομείς λειτουργικής βελτιστοποίησης και σχεδιασμού. Κατά το τρίτο τρίτο της ζωής του, το οποίο διανύει, σκοπεύει να αφοσιωθεί σε ιδέες και προβλήματα που τον απασχολούν από τότε που θυμάται τον εαυτό του να ρωτά και να αναρωτιέται. Παράλληλα, υποστηρίζει μη κερδοσκοπικές δράσεις στην παιδεία, τον πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος. Έχει συγγράψει δύο βιβλία ποίησης και έχει δημοσιεύσει άρθρα με φιλοσοφικό, επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο.


Add: 2022-07-27 08:59:06 - Upd: 2023-08-11 13:57:46