Για να κατανοήσουμε τον Λεβινάς
Ένας φιλόσοφος για την εποχή μας
Pour comprendre Levinas (τίτλος πρωτοτύπου)
Μετάφραση: Φαράκλας, Γιώργος
Επιμέλεια κειμένου: Περδικούρη, Ελένη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-435-815-1
Πόλις, Αθήνα, 5/2022
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 20.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 360 σελ.
Περιγραφή

Ο Εμμανουέλ Λεβινάς (1906-1995) ανανέωσε σε βάθος τη φιλοσοφία. Όρισε την υποκειμενικότητα ως ευθύνη για τον άλλο και τη σωματικότητα ως τρωτότητα. Αυτή η νέα αντίληψη για το υποκείμενο είχε σημαντικές συνέπειες, τόσο από ηθική όσο και από πολιτική άποψη. Η Κορίν Πελλυσόν δίδαξε μια εισαγωγή στο έργο του Λεβινάς σε ένα σεμινάριο που το παρακολούθησαν κυρίως γιατροί, ψυχολόγοι και νοσηλευτές, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ουμανισμός και ιατρική» του Πανεπιστημίου Gustave-Eiffel.

Ακριβώς επειδή δεν απευθυνόταν σε ειδικούς, η Κορίν Πελλυσόν προσπάθησε με τρόπο διαυγή και σαφή να προσφέρει στους ακροατές της, τώρα και στους αναγνώστες της, τα κλειδιά που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν το απαιτητικό έργο του Λεβινάς. Προσπάθησε, όμως, να κάνει και κάτι άλλο: να μοιραστεί με αυτούς και με εμάς τη δική της εμπειρία για το πώς ο στοχασμός και το ύφος του Λεβινάς επηρέασαν τον δικό της τρόπο σκέψης και ενέπνευσαν το δικό της προσωπικό έργο.

Η Πελλυσόν δεν περιορίζεται στην παρουσίαση των βασικών πτυχών του έργου του Λεβινάς, αλλά επιχειρεί, συζητώντας κριτικά μαζί του, να προεκτείνει τη σκέψη του και τις θέσεις του, φωτίζοντας σύγχρονα μείζονα ζητήματα με τα οποία ο ίδιος δεν είχε καταπιαστεί, όπως η φιλοσοφία και η ηθική της ιατρικής, η οικολογία και η σχέση μας με τα ζώα.

***

Αν όλα τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο είχαν τη σπουδαιότητα και τον πλούτο αυτών των μαθημάτων της Πελλυσόν, το πανεπιστήμιο θα ήταν σίγουρα πολύ διαφορετικό. Ίσως και ο κόσμος...

LeMonde

***

Η Κορίν Πελλυσόν γεννήθηκε το 1967 στο Barbezieux-Saint-Hilaire της Γαλλίας. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Paris IV (Σορβόννη), όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Agrégée της φιλοσοφίας, είναι καθηγήτρια φιλοσοφίας και ηθικής στο Πανεπιστήμιο Gustave-Eiffel. Τιμήθηκε με τα βραβεία François Furet για το βιβλίο της LeoStrauss: uneautreraison, dautresLumières, Grand Prix Moron της Γαλλικής Ακαδημίας για το βιβλίο της Élémentspouruneéthiquedelavulnérabilité: leshommes, lesanimaux, lanature, Édouard Bonnefous της Γαλλικής Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών για το βιβλίο της LesNourritures: philosophieducorpspolitique, και με το βραβείο Paris-Liège για το ίδιο βιβλίο. Έχει αναπτύξει έντονη δράση για την οικολογία και την υπόθεση των ζώων (ειδικότερα με το βιβλίο της Manifesteanimaliste).

Το 2020 τιμήθηκε για το σύνολο του έργου της με το Βραβείο κριτικής σκέψης Günther Anders.

Aπό τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της Ηθική της υπόληψης (μτφρ. Γιώργος Φαράκλας) και ετοιμάζεται το LesLumièresà lâgeduvivant(μτφρ. Γιάννης Κτενάς).

 


Add: 2022-05-25 15:23:44 - Upd: 2022-05-25 15:23:44