Σιωπηλός καινούργιος κόσμος
Ανιχνεύοντας τη Νέα Κανονικότητα, την εποχή της Μετα-δημοκρατίας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5186-49-4
Carpe Librum, Αθήνα, 5/2022
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 4/11/2023
€ 18.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 392 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Τι μας επιφυλάσσει η μετα-δημοκρατία; H αριθμητικοποίηση των πάντων έχει οδηγήσει τις κοινωνίες σε ακραίες ανισότητες, με κινητήρια δύναμη τον άδικο και άπληστο καπιταλισμό. ...
Περιγραφή

Τι μας επιφυλάσσει η μετα-δημοκρατία;

H αριθμητικοποίηση των πάντων έχει οδηγήσει τις κοινωνίες σε ακραίες ανισότητες, με κινητήρια δύναμη τον άδικο και άπληστο καπιταλισμό.

Τα πάσης φύσεως αξιακά και οικονομικά ελλείμματα μετατρέπουν τα όνειρα σε εφιάλτες και καταλήγουν σε συγκρούσεις, οι οποίες, σε συνδυασμό με την παθητικότητα των μαζών, προκαλούν όλο και μεγαλύτερα ρήγματα στη δημοκρατία και συντελούν αποφασιστικά στην άνοδο του αυταρχισμού.

Αναζητώντας τη νέα κανονικότητα στη μετα-δημοκρατία, μέσα στη σύγχυση της μετα-αλήθειας, ο άνθρωπος καλείται να διαλέξει ανάμεσα στον δρόμο της αχρήστευσης και στον δρόμο της προετοιμασίας για ένα διαφορετικό μέλλον.

 

Πώς λειτουργεί ο σκοτεινός κόσμος της χειραγώγησης;

Το σκάνδαλο Cambridge Analytica, η κυριαρχία της προπαγάνδας και των fake news, ο Πούτιν με τα «Τρολ του Ολγίνο» από την Αγία Πετρούπολη, που επιτίθενται στη Δύση, και ο αρχιστράτηγός του στα social media, η χίμαιρα των social media, και ο «Καπιταλισμός της Επιτήρησης» στο πλαίσιο μιας «θεατρικής» δημοκρατίας.

 

Πόσο κινδυνεύουμε από μια ψηφιακή δικτατορία;

Από τον «μεγάλο ύπνο» της κοινωνίας και τους κινδύνους μιας ψηφιακής δικτατορίας έως το μέλλον του μετα-ανθρώπου, με την επικράτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και τη «χειραγώγηση» του DNA, ώστε να νικήσει ο άνθρωπος την αρρώστια, τον θάνατο, εντέλει, και να γίνει ο ίδιος Θεός.

 

***

«Η σύγχρονη κοινωνία μοιάζει με ένα απομονωμένο μελίσσι, αδηφάγο και εξαρτημένο για “ψηφιακή τροφή”, μέσα στο οποίο ο κάθε άνθρωπος κτίζει μόνος του τη φυλακή του... ανίσχυρος, αποπροσανατολισμένος και υπάκουος, μπαίνει μόνος του μέσα... και είναι ανίκανος για να αποδράσει, γιατί δεν υπάρχει λόγος, αφού έχει την αυταπάτη ότι η πόρτα είναι ανοιχτή!»

Add: 2022-05-04 17:29:04 - Upd: 2022-05-04 17:29:04