Μάθηση της πρώτης Ανάγνωσης και Γραφής
Από τη γνωστική ψυχολογία στην εκπαιδευτική πράξη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-202-081-4
Δίσιγμα, Θεσσαλονίκη, 4/2022
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 40.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 1,310 γρ., 792 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Στο παρόν βιβλίο παρουσιάζονται συνοπτικά τα κυριότερα συμπεράσματα της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας στον χώρο της Γνωστικής Ψυχολογίας, που αφορούν στη λειτουργία των βασικών γνωστικών μηχανισμών που εμπλέκονται στη μάθηση, με κύριο στόχο την σύνδεση της επιστημονικής θεωρίας με την πράξη.
Περιγραφή

Στο παρόν βιβλίο παρουσιάζονται συνοπτικά τα κυριότερα συμπεράσματα της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας στον χώρο της Γνωστικής Ψυχολογίας, που αφορούν στη λειτουργία των βασικών γνωστικών μηχανισμών που εμπλέκονται στη μάθηση. Βασικός στόχος του βιβλίου είναι η σύνδεση της επιστημονικής θεωρίας με την εκπαιδευτική πράξη, ώστε να καταστεί ο εκπαιδευτικός ικανός αφενός να κατανοήσει πληρέστερα τις διαφορετικές μαθησιακές συμπεριφορές που παρατηρεί εντός της σχολικής τάξης και αφετέρου να σχεδιάσει αποτελεσματικές διδακτικές προσεγγίσεις, εστιασμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ατομικές μαθησιακές ανάγκες των μαθητών του.

Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται η μνημονική λειτουργία και οι μηχανισμοί που
εμπλέκονται στην πρόσληψη, τη συγκράτηση και την επεξεργασία των πληροφοριών. Το δεύτερο κεφάλαιο ασχολείται με την ανάλυση των φωνολογικών δεξιοτήτων και της φωνολογικής επίγνωσης, που επιδρούν στη μάθηση της ανάγνωσης και της ορθογραφημένης γραφής. Το τρίτο κεφάλαιο αφορά στη διεκπεραίωση και τη μάθηση της ανάγνωσης. Παρουσιάζονται οι γλωσσικές διαφορές των αλφαβητικών συστημάτων και περιγράφονται οι ιδιαιτερότητες της μάθησης της ανάγνωσης στην ελληνική γλώσσα. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι μηχανισμοί και οι παράγοντες που συνδέονται με τη λειτουργία και την ανάπτυξη της αναγνωστικής κατανόησης. Στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύεται η διαδικασία της ορθογραφημένης γραφής και της παραγωγής γραπτού λόγου. Τέλος, στο έκτο κεφάλαιο γίνεται συνοπτική παρουσίαση των βασικών αρχών οργάνωσης μιας σχολικής τάξης. Αναλύονται θέματα όπως η οργάνωση και η λειτουργία της σχολικής τάξης, η διαχείριση της μαθητικής συμπεριφοράς, τα μαθησιακά κίνητρα, ενώ, τέλος, παρουσιάζονται περιληπτικά οι κυριότερες θεωρίες μάθησης.


Add: 2022-04-29 16:05:02 - Upd: 2022-04-29 16:06:33