Νικόλαος Τσόκανος
Αμερικανός βετεράνος του Α΄ ΠΠ και ο υιός του Αντώνης ως το τέλειο Αμερικανικό νεανικό πρότυπο του συγγραφέα Οράτιου Αλγκερ
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-00-3541-4
Ιδιωτική Έκδοση, Αθήνα, 2022
1η έκδ.
Γλώσσα: Αγγλικά || Ελληνική, Νέα
€ 15.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 241 σελ.
Περιγραφή

ΟΝικολάος Τσόκανος ήταν γιος του Αντωνίου και της Ευθυμίας, γεννήθηκε 15 Ιουνίου, 1896, στο χωριό Καρύτσα και απεβίωσε εκεί 14 Μαρτίου 1976. Είχε μεταναστεύσει στην Αμερική πριν από τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο. Θα παρουσιάσω μερικές αναφορές που σχετίζονται με τη ζωή του Νικολάου (Νικολού) Τσόκανου και συγκριμένα για αυτά πού δεν είναι και τόσο γνωστά, προπαντός σχετικά με τη βάναυση μεταχείριση που υπέστη το 1947, από τα χέρια ενός αξιωματικού μονάδας του ελληνικού στρατού, που ήρθε τότε στην Καρύτσα, για να επιβάλει την τάξη. Σε αυτήν την ιστορία, αυτό που κυρίως με συγκίνησε, είναι η μεγάλη ανθρωπιά και το θάρρος που έδειξε η Καρυτσιώτισα εξαδέλφη του Νικολάου, Μαριγώ Καρανάτσινα, που θα την ονόμαζα σύγχρονη Αντιγόνη, όπου το θάρρος της και η συμπόνια της ποτέ δεν πρέπει να ξεχαστούν. Καθώς ο Νικολός Τσόκανος είχε μεταναστεύσει στην Αμερική πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προσλήφθηκε ως εθελοντής στον αμερικανικό στρατό, και πολέμησε στην Ευρώπη στο γαλλικό μέτωπο, στο πεζικό του αμερικανικού στρατού. Μετά τον πόλεμο έγινε μέλος των βετεράνων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, της Αμερικανικής Λεγεώνας. Όταν επέστρεψε μετά τον Α΄ Π.Π. στην Αμερική, με τα χρήματα που έλαβε για τη θητεία του στον πόλεμο, άνοιξε ένα εστιατόριο στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα.
Παράλληλα παρουσιάζω άρθρα και αρχεία, του γιου του Νικολάου Τσόκανου του Αντώνη, με τις αξιόλογες επιστημονικές και αθλητικές
επιτυχίες, που είχε ως μαθητής και φοιτητής, μετά την μετανάστευση του στην Αμερική το 1947. Ήταν το τέλειο πρότυπο του Οράτιου Άλγκερ, ενός Αμερικανού συγγραφέα μυθιστορημάτων, που έγραφε για φτωχούς εφήβους και για την άνοδο τους από κοινωνικά υποβαθμισμένα στρώματα, σε ζωές ασφάλειας και άνεσης της μεσαίας τάξης, μέσω σκληρής εργασίας, με στοχευμένες και επίμονες προσπάθειές τους.
Επιπλέον, περιγράφω επίσης την ιστορία του πεθερού του Νικολάου Τσόκανου και παππού του Αντώνη και δικού μου, κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων του στην Αμερική, όπου εργάστηκε για πολλά χρόνια, για την αμερικανική εμπορική ναυτιλία, ταξιδεύοντας κυρίως από τη Νέα Υόρκη σε λιμάνια της Καραϊβικής, προσθέτοντας και βιογραφικά στοιχεία για την σύζυγό του Μελπομένη.


Add: 2022-03-04 14:01:55 - Upd: 2022-03-04 14:01:55