Ιστορία της δυτικής πολιτικής σκέψης
History of Western Political Thought (third edition) (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-097-3
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 3/2022
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 26.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 480 σελ.
Περιγραφή

Αυτό το βι­βλίο έχει στό­χο να πα­ρά­σχει μια συ­νο­πτι­κή αλ­λά ολο­κλη­ρω­μέ­νη με­λέ­τη των στο­χα­στών, των ζη­τη­μά­των και των δη­μό­σι­ων συ­ζη­τή­σε­ων που έχουν κε­ντρι­κή ση­μα­σία στη δυ­τι­κή πα­ρά­δο­ση της πο­λι­τι­κής σκέ­ψης. Πολ­λές εισα­γω­γές πά­νω σε αυτό το θέ­μα ερευ­νούν τις ιδέ­ες ενός με­γά­λου αριθ­μού «με­γά­λων στο­χα­στών» οι οποίοι θε­ω­ρού­νται ότι αντι­προ­σω­πεύ­ουν τον κο­λο­φώ­να μι­ας πα­ρά­δο­σης που πε­ρι­παι­κτι­κά ανα­φέ­ρε­ται ότι εκτεί­νε­ται «από τον Πλά­τω­να μέ­χρι το ΝΑ­ΤΟ». Αυτή η προ­σέγ­γι­ση πα­ρέ­χει έναν χρο­νο­λο­γι­κά συ­νε­κτι­κό τρό­πο σκι­α­γρά­φη­σης των ιδε­ών συ­γκε­κρι­μέ­νων στο­χα­στών και επι­τρέ­πει την εξέ­τα­ση του βι­ο­γρα­φι­κού και ιστο­ρι­κού υπο­βά­θρου στο οποίο πα­ρή­χθη­σαν τα έρ­γα τους. Ταυ­τό­χρο­να, ωστό­σο, κα­θι­στά δύ­σκο­λο να συ­μπε­ρι­λη­φθούν οι εκτι­μή­σεις μι­ας σει­ράς από λι­γό­τε­ρο ευρέ­ως γνω­στούς αλ­λά ιστο­ρι­κά ση­μα­ντι­κούς πο­λι­τι­κούς στο­χα­στές και εμπο­δί­ζει τον εντο­πι­σμό θε­μα­τι­κών μο­τί­βων στην ιστο­ρία της πο­λι­τι­κής σκέ­ψης.

Για να ξε­πε­ρα­στούν αυτές οι δυ­σκο­λί­ες, το βι­βλίο αυτό είναι ορ­γα­νω­μέ­νο πά­νω σε θε­μα­τι­κές που εκτεί­νο­νται σε ένα ευρύ φά­σμα της ευρω­πα­ϊ­κής ιστο­ρί­ας. Αυτές οι θε­μα­τι­κές δί­νουν έμ­φα­ση σε ερω­τή­μα­τα σχε­τι­κά με την πο­λι­τι­κή που έχουν δι­α­δρα­μα­τί­σει ση­μα­ντι­κό και αδι­ά­λει­πτο ρό­λο στη δυ­τι­κή πο­λι­τι­κή σκέ­ψη και προσ­δι­ο­ρί­ζουν τη συ­νέ­χεια και τις με­τα­βο­λές στον τρό­πο με τον οποίο έχουν τε­θεί και απα­ντη­θεί κα­τά τη δι­άρ­κεια με­γά­λων χρο­νι­κών δι­α­στη­μά­των.

«Επιτέλους, ένα βιβλίο για την πολιτική σκέψη που είναι προσεκτικό ως προς την ιστορία της πολιτικής σκέψης, εκθέτει τις βασικές ιδέες και τα επιχειρήματα της δυτικής πολιτικής σκέψης με τρομερή φιλοσοφική σαφήνεια και είναι απαλλαγμένο από την ορολογία μιας πολύ σύγχρονης πολιτικής φιλοσοφίας. Οι μαθητές μου αγαπούν τις εξηγήσεις σε απλή γλώσσα για τις πολιτικές ιδέες και τα επιχειρήματα που τις περιβάλλουν στο δημόσιο λόγο».

- Lindsey MacDonald, Πανεπιστήμιο του Καντέρμπερι, Νέα Ζηλανδία

«Αυτό το εγ­χει­ρί­διο πα­ρέ­χει στους μα­θη­τές μια ολο­κλη­ρω­μέ­νη εισα­γω­γή σε ένα ευρύ φά­σμα προ­σπα­θει­ών επί­λυ­σης των πο­λυ­ε­τών προ­βλη­μά­των που χα­ρα­κτη­ρί-ζουν τη δυ­τι­κή πο­λι­τι­κή σκέ­ψη. Συν­θέ­το­ντας τις απα­ντή­σεις ενός πλή­θους προ­σω-πι­κο­τή­των, από την Αρ­χαία Ελ­λά­δα έως τη στρο­φή στο με­τα­μο­ντερ­νι­σμό, απο­τε­λεί μια εξαι­ρε­τι­κή εισα­γω­γή στο πώς ο κα­νό­νας της πο­λι­τι­κής θε­ω­ρί­ας μπο­ρεί να δώ­σει απα­ντή­σεις στα ερω­τή­μα­τα του πού βρί­σκε­ται η εξου­σία, πώς πρέ­πει να ασκη­θεί, και πό­τε μπο­ρεί κά­ποι­ος να της αντι­στα­θεί. Η αξία του για τους μα­θη­τές έγκει­ται όχι μό­νο στη σα­φή πα­ρου­σί­α­ση εδραι­ω­μέ­νων προ­σω­πι­κο­τή­των στην επι­στή­μη αλ­λά και στην επι­σή­μαν­ση των δι­α­κρι­τών συ­νει­σφο­ρών σε αυτήν την πα­ρά­δο­ση που γί-νο­νται από πα­ρα­με­λη­μέ­νες προ­σω­πι­κό­τη­τες όπως οι Ντι­μπουά, Ντά­γκλας, Φα­νόν και Γκόλ­ντμαν».

— Ben Turner, Πα­νε­πι­στή­μιο του Κεντ, Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο

«Σε αυτήν την κα­λο­γραμ­μέ­νη και εξει­δι­κευ­μέ­νη ιστο­ρία της δυ­τι­κής πο­λι­τι­κής σκέ-ψης, ο John Morrow απο­μα­κρύ­νε­ται από την τυ­πι­κή χρο­νο­λο­γι­κή εξέ­τα­ση των «με-γά­λων στο­χα­στών» και αντ¹ αυτού το­νί­ζει βα­σι­κές θε­μα­τι­κές. Ο τό­μος κά­νει επί­σης μια προ­σπά­θεια να ανα­λύ­σει το πώς ορι­σμέ­νες ιδέ­ες εφαρ­μό­στη­καν με τρό­πους που απέ­κλει­αν με­γά­λα τμή­μα­τα της κοι­νω­νί­ας και ο Morrow πε­ρι­λαμ­βά­νει την εξέ-τα­ση αρ­κε­τών στο­χα­στών - που συ­χνά πα­ρα­βλέ­πο­νται - που έπαι­ξαν ση­μα­ντι­κό ρό-λο στην αμ­φι­σβή­τη­ση των κλη­ρο­νο­μι­κών ιδε­ών σχε­τι­κά με τη γυ­ναι­κεία ή τη φυ­λε-τι­κή κα­τω­τε­ρό­τη­τα. Το βι­βλίο πα­ρου­σι­ά­ζει επί­σης μια εν­δι­α­φέ­ρου­σα εξέ­τα­ση των θε­ω­ρι­ών της επα­νά­στα­σης, της αντί­στα­σης και της πο­λι­τι­κής ανυ­πα­κο­ής».

— Miriam Bankovsky, Πα­νε­πι­στή­μιο La Trobe, Αυστρα­λία

«Η Ιστορία της Δυτικής Πολιτικής Σκέψης του John Morrow είναι εκπληκτική ως προς το εύρος της και αξιοθαύμαστη ως προς την προσβασιμότητα της. Ο Morrow είναι ένας ταλαντούχος συγγραφέας και στοχαστής που διευκολύνει την κατανόηση περίπλοκων επιχειρημάτων, ενώ ταυτόχρονα τιμά την πολυπλοκότητα και την πολλαπλότητα αυτού που αποκαλούμε δυτική πολιτική σκέψη».

- Susan McWilliams, Pomona College, ΗΠΑ

«Αυτή η νέα έκδοση είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στην αγορά των εισαγωγικών βιβλίων πάνω στη δυτική πολιτική σκέψη. Είναι σαφές, περιεκτικό και ευρύ – το είδος του βιβλίου που καλύπτει όλα τα υπόβαθρα. Είναι ένα αξιόπιστο one-stop shop δυτικών πολιτικών ιδεών στο οποίο θα μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε μαθητής του αντικειμένου.

- Graeme Garrard, Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, Ηνωμένο Βασίλειο

Ο John Morrow είναι κα­θη­γη­τής Πο­λι­τι­κών Σπου­δών και Ανα­πλη­ρω­τής Αντι­πρύ­τα­νης στο Πα­νε­πι­στή­μιο του Όκλαντ της Νέ­ας Ζη­λαν­δί­ας.


Add: 2022-03-02 16:56:13 - Upd: 2023-01-05 19:29:39