Διαφυγή
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-651-023-6
Βεργίνα, Αθήνα, 12/2021
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 12.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 370 γρ., 174 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Η γνώση είναι σπουδαία, αλλά η αισθητική καλλιέργεια κάνει σπουδαιότερη τη γνώση. Τα δύο μαζί δημιουργούν τον ποιητικό, τον δημιουργικό, τον εσαεί παρόντα ελεύθερο κοινωνικό άνθρωπο.
Περιγραφή

Η γνώση είναι σπουδαία, αλλά η αισθητική καλλιέργεια κάνει σπουδαιότερη τη γνώση. Τα δύο μαζί δημιουργούν τον ποιητικό, τον δημιουργικό, τον εσαεί παρόντα ελεύθερο κοινωνικό άνθρωπο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γεώργιος Καλακαλλάς γεννήθηκε στον Τύρναβο το 1938 και πέθανε στις 17-9-2021. Περάτωσε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών όπου και έλαβε Πτυχίο Γλυπτικής και Πτυχίο Θεωρητικών και Ιστορικών Σπουδών το 1962. Καθ’ όλη την διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) επειδή πρώτευσε στις εισαγωγικές εξετάσεις. Επίσης έλαβε υποτροφία από το Υπουργείο Παιδείας και το τότε βασιλικό ίδρυμα για τη μελέτη της Μεταβυζαντινής και Λαϊκής Τέχνης για ένα χρόνο στο Πήλιο και για δύο χρόνια στα Ζαγοροχώρια, από το 1959 έως το 1962. Το πρώτο του βραβείο το έλαβε ύστερα από διαγωνισμό μόλις αποφοίτησε το 1962 από την Σχολή, για το Μνημείο του Αυξεντίου, στην Κύπρο, όπου πήρε το Α΄ βραβείο. Έχει πραγματοποιήσει 45 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Πνευματικό Καλλιτεχνικό Κέντρο «ΩΡΑ», Αθήνα.
  • Γκαλερί «ΖΥΓΟΣ», Αθήνα.
  • Δημοτική Πινακοθήκη, Λάρισα, Μουσείο Ι.Ι. Κατσίγρα.
  • Πανεπιστήμιο EOTVOS, Ουγγαρία.
  • Αίθουσα Τέχνης, Ξενοδοχείο «Cape Sοunio».
  • Γκαλερί «TITANIUM» – Έκθεση Σπουδαστών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.
  • με τον γενικό τίτλο «Πλαστικές Δημιουργίες».

Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 140 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και περί τις 90 εκθέσεις στο εξωτερικό (ενδεικτικά: Λονδίνο, Παρίσι, Βουκουρέστι, Σάο Πάολο, Κύπρος, Βουδαπέστη, Αλεξάνδρεια, Ρώμη, Arezzo, Κάμπροβο Βουλγαρίας, Washington D.C.) ενώ οι ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανέρχονται σε 45.

Ειδικότερα, θα πρέπει να αναφερθεί η Έκθεση Σπουδαστών της Σχολής Αρχιτεκτόνων στην Γκαλερί «TITANIUM», που οργάνωσε ο Γ. Καλακαλλάς το 1995, με τίτλο «Πλαστικές Δημιουργίες Σπουδαστών Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.» και αφορούσε εργασίες φοιτητών, που έγιναν στα πλαίσια των μαθημάτων που δίδασκε ο ίδιος: Πλαστική Ι (πέμπτο εξάμηνο) και Πλαστική ΙΙ (έκτο εξάμηνο). Από την Έκθεση αυτή εκδόθηκε το βιβλίο «Πλαστικές Δημιουργίες  Σπουδαστών Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.», Αθήνα 1995, έκδοση Ε.Μ.Π.

            Σημαντικός αριθμός έργων του βρίσκονται επίσης σε Μουσεία, Πινακοθήκες, Ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές. Αναφέρονται ενδεικτικά:

  • «Σύμπλευση», μεγάλη σύνθεση σε χαλκό, Μουσείο Ι. Βορρέ.
  • Σύνθεση κατακορύφων σχημάτων σε μάρμαρο, Σκιρώνειο Μουσείο.
  • «Συνύπαρξη Αντιθέσεων» σε μάρμαρο, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Θεσσαλονίκης.
  • «Το Φιλί των Βαλκανίων», μάρμαρο 3 μ., στο Υπαίθριο Μουσείο Burgas, Βουλγαρία.
  • «Το πορτραίτο του ποιητή», χαλκός, στο Μουσείο Gabrovo, Βουλγαρία.
  • «Η Κόρη των Αθηνών» και «Η Κόρη του Τυρνάβου», στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Μουσείο Βούρου-Ευταξία), Πλατεία Κλαυθμώνος .
  • «Ιερά Οδός» σε μάρμαρο, ( εμπνευσμένο από το ποίημα του Άγγελου Σικελιανού) μεγάλη σύνθεση που βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας.

Επίσης, «Ο Πόλεμος», σε  μάρμαρο, το «Πορτραίτο της Έφης», βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη.  «Ο Αρλεκίνος» σε χαλκό , βρίσκεται στη γλυπτοθήκη της Εθνικής Πινακοθήκης.

Άλλα έργα του βρίσκονται στο Υπουργείο Πολιτισμού, δύο έργα του στη Δημοτική Πινακοθήκη, Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα στη Λάρισα, στο Μουσείο Ιατρικής στη Λάρισα, στο Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, στο Πανεπιστήμιο EOTVOS Βουδαπέστης (Ουγγαρία), στο Μουσείο της Κω, στο Μουσείο Βορρέ. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στον Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Αίγυπτο, Κύπρο κλπ.


Add: 2022-01-12 11:09:39 - Upd: 2022-03-11 11:27:12