Το μονοδιάστατο κουίρ
One-dimensional queer (τίτλος πρωτοτύπου)
Μετάφραση: Λέκκα, Βάσια
Επιστημονική επιμέλεια: Χαλκιά, Αλεξάνδρα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5497-17-0
Εκδόσεις ΕΑΠ, Αθήνα, 12/2021
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 19.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 184 σελ.
τ. 1
Περιγραφή

«Το Μονοδιάστατο Κουίρ αποτελεί την καλύτερη δυνατή ανάλυση που θα μπορούσαμε να βρούμε για το πώς η φυλή και η σεξουαλικότητα στην ιστορία του έθνους των Ηνωμένων Πολιτειών κατέληξαν να θεωρούνται διακριτοί σχηματισμοί. Η αφομοίωση των διαφορετικών ΛΟΑΤ κουλτουρών που προέκυψε απέβη ολέθρια για την προσπάθειά μας να βγούμε από την τρέχουσα κρίση που μας περιβάλλει. Προσφέροντας λύσεις, αλλά και ασκώντας κριτική, το βιβλίο του Ferguson είναι αναπόφευκτο να αποτελέσει αναπόσπαστο στοιχείο κάθε βιβλιοθήκης για την απελευθέρωση».

Jack Halberstam, Πανεπιστήμιο Κολούμπια

«Σ’ αυτή την καυστική κριτική του ροζ καπιταλισμού και της αποδεκτής από το ΛΟΑΤ ουράνιο τόξο κρατικής βίας, ο Ferguson διαλύει την παρανόηση ότι οι εξεγέρσεις του Στόουνγουολ του 1969 αφορούσαν μόνο το γκέι σεξ. Αντ’ αυτού, εντάσσει με εξαιρετικό και πολυδιάστατο τρόπο το Στόουνγουολ στο συγκείμενο ιστοριών αντιρατσιστικής και αντιιμπεριαλιστικής εξέγερσης».

Steven W. Thsasher, The Guardian και Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν

Η ιστορία των γκέι δικαιωμάτων έχει ειπωθεί εδώ και καιρό ως μία ιστορία ανυποχώρητης εστίασης στον αγώνα για σεξουαλική ελευθερία. Ωστόσο, η αφετηρία της είναι πολύ πιο πολύπλοκη απ’ ό,τι θέλει αυτή η μονοσήμαντη ερμηνεία, και το να αγνοούμε τις πολυδιάστατες απαρχές της γκέι απελευθέρωσης συνεπάγεται το να υποτιμούμε δραματικά τη ριζοσπαστική της δυνατότητα για κοινωνική αλλαγή.

Ο Ferguson καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η κουίρ απελευθέρωση αναδύθηκε μέσα από ποικίλους εξεγερσιακούς αγώνες, οι οποίοι έτεμναν την πολιτική της φυλής, του φύλου, της τάξης και της σεξουαλικότητας, και οι οποίοι ήταν βαθιά συνδεδεμένοι με ζητήματα της αποικιοποίησης, του εγκλεισμού και του καπιταλισμού. Ιχνηλατώντας την άνοδο και την πτώση αυτής της διαθεματικής πολιτικής, ο Ferguson υποστηρίζει ότι η μονοδιάστατη αφομοίωση του κουίρ τοποθέτησε λανθασμένα κριτικές του ρατσισμού, του καπιταλισμού και του κράτους εκτός του πεδίου της γκέι απελευθέρωσης. Όπως δείχνουν ολοένα και πιο καθαρά οι πρόσφατες κινητοποιήσεις, αυτή η μονοδιάστατη κληρονομιά έχει προωθήσει μορφές αποκλεισμού που περιθωριοποιούν τους μη λευκούς κουίρ ανθρώπους, τους φτωχούς και τα τρανς άτομα. Αυτό το δυναμικό βιβλίο συμπαρατάσσεται με το κάλεσμα να φανταστούμε και να συνδέσουμε εκ νέου τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη σε όλες τις μορφές του.


Add: 2021-12-29 10:23:42 - Upd: 2024-02-26 09:46:35