Τέσσερις ενοχές
Ποίηση
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-592-132-3
Μανδραγόρας, Αθήνα, 12/2021
Είδος έκδοσης: Νέα || Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 8.48 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
16 x 24 εκ., 64 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Με βάση, λοιπόν, τις 4 ενοχές, το βιβλίο δομείται σε 4 ενότητες. Κάθε ενότητα έχει ως τίτλο τον τίτλο ενός κλασικού μυθιστορήματος (Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι, Άνθρωποι και ποντίκια, Ανεμοδαρμένα ύψη, Αξόδευτα πάθη) που αντιστοιχίζεται με την κάθε ενοχή.
Περιγραφή

ΙΧΘΥΟΛΟΓΟΣ

Ένας ζητιάνος/ σκυφτός στην αποβάθρα/ μαζεύει γόπες.

ΑΤΕΡΜΩΝ ΚΟΧΛΙΑΣ

Στα μαγαζιά που κλείνουν/ υποκλίνομαι/ στις άστεγες ελπίδες / που παγώνουν.// Στα φλύαρα συνθήματα της ήττας/ στο ξέφρενο ξεπούλημα της μνήμης/ στις σκοτεινές επιγραφές/ στα ράθυμα ρολόγια.

Ο Χάρης Μελιτάς, ο οποίος το 2020 τιμήθηκε από την Aκαδημία Aθηνών με το βραβείο Tάξης των Γραμμάτων και των Kαλών Tεχνών, με τη δέκατη έκτη ποιητική συλλογή του συνεχίζει να εντυπωσιάζει με την πρωτοτυπία, την ευστοχία, τον αυτσαρκασμό αλλά και τον σεβασμό στην αξία του κάθε ανθρώπου, που αποπνέει η ποιητική του σύνθεση. Ο X.M. ασκεί την ποιητική με άψογη τεχνική και δομεί τη συλλογή με ευρηματικό τρόπο, αντλώντας τη θεματολογία του από τη δύσκολη και σκληρή σύγχρονη κοινωνική πραγμα­τικότητα.

Οι τέσσερις ενοχές του τίτλου, είναι οι προσωπικές του ενοχές: η προβολή του εγώ, η ανοχή στην ανισότητα, το ερωτικό ανεκπλήρωτο και το ανικανοποίητο στη δημιουργία.

Με βάση, λοιπόν, τις 4 ενοχές, το βιβλίο δομείται σε 4 ενότητες. Κάθε ενότητα έχει ως τίτλο τον τίτλο ενός κλασικού μυθιστορήματος (Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι, Άνθρωποι και ποντίκια, Ανεμοδαρμένα ύψη, Αξόδευτα πάθη) που αντιστοιχίζεται με την κάθε ενοχή. Στην ίδια σελίδα παρατίθεται ένα απόσπασμα από το έργο του τίτλου με την υπογραφή του συγγραφέα του (Όσκαρ Ουάιλντ, Τζον Στάινμπεκ, Έμιλι Μπροντέ, Τζορτζ Στάινερ) ενώ η αντίστοιχη αντικριστή σελίδα κοσμείται από ένα σχέδιο του γνωστού Έλληνα γλύπτη, Θόδωρου Παπαγιάννη, έργο του οποίου επίσης κοσμεί το εξώφυλλο. Κάθε ενότητα ξεκινά με ένα χαϊκού με τίτλο, είδος στο οποίο έχει εντρυφήσει ο ποιητής, και ακολουθούν τα υπόλοιπα ποιήματα της ενότητας, στα οποία με την ποιητική δεινότητα που τον διακρίνει, διατυπώνει τις προσωπικές του αγωνίες, που όμως αφορούν όλους μας καθώς θίγουν τον πυρήνα του υπαρξιακού προβλήματος.

Μ

Ο Χάρης Μελιτάς γεννήθηκε στην Aθήνα και σπούδασε Aρχιτεκτονική στο E.M.Π. Έχει ήδη εκδώσει δεκαπέντε ποιητικές συλλογές και μια συλλογή διηγημάτων. Πεζογραφήματα και ποιήματά του δημοσιεύονται σε περιοδικά και περιλαμβάνονται σε ανθολογίες. Eίναι μέλος του «Kύκλου ποιητών». Για την ποιητική συλλογή του Eξαιρέσεις (εκδ. «Mανδραγόρας, 2018) τιμήθηκε από την Aκαδημία Aθηνών με το βραβείο Tάξης των Γραμμάτων και των Kαλών Tεχνών.


Add: 2021-12-23 17:11:53 - Upd: 2022-05-26 14:20:34