Ειδικά θέματα οικονομετρίας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-645-189-8
Κλειδάριθμος, Αθήνα, 11/2021
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 35.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 898 γρ., 536 σελ.
Περιγραφή

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των διδακτικών βιβλίων και των μελετών στο επιστημονικό πεδίο της οικονομετρίας ολοένα και αυξάνεται σε διεθνές επίπεδο. Ο βασικός στόχος του βιβλίου Ειδικά θέματα οικονομετρίας είναι να δώσει στους αναγνώστες την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις στα θέματα της ανάλυσης δεδομένων χρονολογικών σειρών. Τα θέματα των χρονολογικών σειρών συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις επιστημονικές περιοχές των εφαρμοσμένων οικονομικών, της εφαρμοσμένης χρηματοοικονομικής, της εφαρμοσμένης λογιστικής, της μηχανικής, της φυσικής, αλλά και πολλών άλλων επιστημονικών πεδίων.

Το βιβλίο καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της ύλης των χρονολογικών σειρών συνδυάζοντας τη θεωρία με πρακτικές εφαρμογές. Ειδικότερα, δίνεται έμφαση στους ελέγχους μοναδιαίας ρίζας πρώτης και δεύτερης γενεάς, στα αυτοπαλίνδρομα διανύσματα και στους ελέγχους συνολοκλήρωσης, καθώς και στις τεχνικές με δεδομένα πάνελ που αποτελούν τα πιο σύγχρονα εργαλεία των χρονολογικών σειρών. Κάθε κεφάλαιο περιλαμβάνει πλήθος παραδειγμάτων, με στόχο τον προσανατολισμό του αναγνώστη στην πρακτική εφαρμογή, καθώς η επίλυσή τους στηρίζεται στη θεωρία που έχει παρουσιαστεί.

Η διάρθρωση της ύλης σε όλα τα κεφάλαια αποτελεί ένα «πάντρεμα» της θεωρίας με πρακτικές εφαρμογές και παραδείγματα, τα οποία αναλύονται σε κάθε κεφάλαιο μέσω του οικονομετρικού λογισμικού EViews. Επιπλέον, παρέχονται προχωρημένες γνώσεις στους φοιτητές που θέλουν να εξοικειωθούν με τις πιο πρόσφατες τεχνικές ανάλυσης χρονολογικών σειρών, τις οποίες μπορούν να εφαρμόσουν στις πτυχιακές και διπλωματικές τους εργασίες αλλά και σε μελλοντικές τους έρευνες.

Το βιβλίο απευθύνεται στους φοιτητές των Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Σχολών, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς και σε όσους ασχολούνται με την ανάλυση δεδομένων και την οικονομετρική μεθοδολογία, είτε στις σπουδές είτε στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Περιεχόμενα βιβλίου

Ανάλυση των χρονολογικών σειρών •Στασιμότητα •Μοναδιαία ρίζα •Πολυμεταβλητά υποδείγματα διανυσματικών αυτοπαλινδρομήσεων •Συνολοκλήρωση •Υποδείγματα με δεδομένα πάνελ



Add: 2021-12-16 12:14:09 - Upd: 2022-03-04 10:49:09