Αναζητώντας το παιδί
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-82498-6-8
Κουκουνάρι, Αθήνα, 5/2021
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 16.62 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 380 γρ., 344 σελ.
τ. 1
Σύντομη περιγραφή
Η έρευνα στην οποία βασίστηκε το βιβλίο της Ν. Γρηγορίου είναι μέρος της Διδακτορικής της Διατριβής με τίτλο: Παιδική Ηλικία και ετερότητα στα σχολικά εγχειρίδια Γλώσσας του Δημοτικού σχολείου από το 1982 έως το 2014. Κοινωνιολογική και ιστορικο-κοινωνική προσέγγιση. (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Περιγραφή

Αναζητώντας το παιδί (Κοινωνία-Επιστήμη)

Όποιος είναι ζωντανός είναι σίγουρο πως έχει υπάρξει παιδί. Τα γηρατειά δεν είναι δεδομένα, η παιδική ηλικία όμως είναι! Με αυτήν ξεκινά η πορεία του ανθρώπου στη ζωή μέχρι τα δεκαοκτώ του χρόνια, που η κοινωνική σύμβαση τον προστάζει να περάσει στην ενηλικότητα. Το παιδί αποτελεί το παρελθόν τού ενήλικα, και οι εμπειρίες και οι γνώσεις που συλλέγει ο άνθρωπος στην παιδική του ηλικία αποτελούν τη φαρέτρα του για την ενήλικη ζωή του.

Το παιδί μάς ενδιαφέρει, καθώς όλοι μας έχουμε μια στενή σχέση μαζί του. Υπήρξαμε παιδιά, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, έχουμε εγγόνια, ανίψια, βαφτιστήρια, μαθητές, γειτονόπουλα. Πώς άραγε πορεύεται η παιδική ηλικία στις μέρες μας; Ποια θέση έχει στη σημερινή κοινωνία και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πώς την αντιλαμβανόμαστε; Ποιες είναι οι επικρατούσες κοινωνιολογικές θεωρίες που αφορούν στο παιδί; Η σχέση ενηλικότητας και παιδικής ηλικίας είναι πραγματικά προς όφελος του παιδιού;

Πεδίο έρευνας και συλλογής στοιχείων, αλλά και έναυσμα για το παρόν βιβλίο είναι τα σχολικά εγχειρίδια Γλώσσας του Δημοτικού που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 1980 και αυτά που τα διαδέχτηκαν το 2006 και είναι σε χρήση τουλάχιστον μέχρι τη σχολική χρονιά 2020-2021. Τα σχολικά αυτά εγχειρίδια αντικατοπτρίζουν την εκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων που τα εξέδωσαν και συμφωνούν με τους στόχους των Αναλυτικών Προγραμμάτων που ίσχυαν κατά τη χρήση τους.

Ας δούμε, λοιπόν, την εξέλιξη της εικόνας του παιδιού τα τελευταία σαράντα χρόνια. Την αναγνωρίζουμε; Είμαστε έτοιμοι να την αποδεχτούμε;

Τα δεδομένα και τα συμπεράσματα δικά μας. Τα σχόλια και οι εντυπώσεις δικές σας.  


Add: 2021-12-14 21:35:58 - Upd: 2021-12-16 15:41:53