NOTES για διατροφή @ ευζωΐα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5309-85-5
Τσότρας, Αθήνα, 2019
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 241 σελ.
Περιγραφή

Η Διατροφή κατέχει - αδιαφιλονίκητα - πρωταγωνιστικό ρόλο στην προάσπισης της Υγείας και τη διασφάλιση της Ευζωίας του ανθρώπου. Όχι μόνον του σώματος αλλά και του πνεύματος και της ψυχής του. Πώς όμως η Διατροφή εμπλέκεται καθοριστικά στις παραπάνω σχέσεις; Ποια τρόφιμα έχουν θετική επίδραση στις ψυχοσωματικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και ποια μπορεί να αναστείλουν την πορεία μας προς το επιθυμητό ΕΥ ζην; Αυτήν την πορεία επιχειρεί να ιχνηλατήσει και να υποστηρίξει το Βιβλίο – Διατροφικό Αλμανάκ 2020 «NOTES για ΔΙΑΤΡΟΦΗ @ ΕΥΖΩΙΑ». Στόχος του  είναι η προσφορά στον – όχι κατ’ ανάγκη ειδικό – καταναλωτή ενός «μπούσουλα» προκειμένου να προσεγγίσει, εύκολα κι απλά, το ΕΥ ζην και σύμφωνα με  το μέτρο άριστο του Κλεόβουλου και την άποψη του Πλάτωνα ότι …το καλόν ουκ άμετρον. Ιχνηλάτες μας για τη σωστή   διαδρομή - διατροφή, είναι τα υγιεινά τρόφιμα.  

Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου τεκμηριώνεται η στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ των διαφόρων διατροφικών συνηθειών / σχημάτων και της Υγείας του ανθρώπου. Θίγονται επίσης ορισμένα διατροφικά ζητήματα που συμβάλλουν  και αυτά - με διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας το καθένα και ανάλογα με τα ακολουθούμενα διαιτολόγια -  στην Ευζωία του ανθρώπου. Χαρακτηριστικότερα  παραδείγματα: η άσκηση,  το άγχος και η χαλάρωση.  Στα κεφάλαια που ακολουθούν, αναλύονται  όσες έννοιες κρίνονται απαραίτητες για μια σαφή κατανόηση των βασικών θεμάτων που εμπλέκονται στην τροφική αλυσίδα και την υγιεινή διατροφή. Γίνονται κυρίως αναφορές στα θρεπτικά συστατικά και τον μεταβολισμό τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι αναφορές αυτές επικεντρώνονται σε καίρια ζητήματα που απασχολούν  – όλο και περισσότερο - το χώρο των διατροφικών επιστημών και των επιστημών υγείας. Τέτοια  είναι ο Γλυκαιμικός  Δείκτης των τροφών, η αλκαλική διατροφή, οι δυσανεξίες σε λακτόζη και γλουτένη, τα τριγλυκερίδια, η χοληστερόλη, τα λιπαρά οξέα και βέβαια, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Με τις αναφορές αυτές γίνονται ευκολότερα αντιληπτά όσα περιγράφονται στα επόμενα κεφάλαια. Αυτά παρουσιάζουν τη συμβολή της Διατροφής στη σωματική και ψυχοπνευματική υγεία του ανθρώπου. Τα δύο τελευταία κεφάλαια του βιβλίου είναι αφιερωμένα στα τρόφιμα ειδικής διατροφής, που προτείνονται για συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων (διαβητικοί, παχύσαρκοι κλπ) ή για όσα άτομα ασχολούνται με την άσκηση και τον αθλητισμό.

Η εύμορφη, αλλά μερικές φορές  δύσβατη – κυρίως λόγω έλλειψης ορθολογικής ενημέρωσης – πορεία προς το ΕΥ ζην, υποστηρίζεται από απλά (όχι όμως εις βάρος της επιστημονικής τεκμηρίωσης) κείμενα και εικονογραφήματα, που πηγάζουν από τις Απλές και Φυσικές προτάσεις του Ιπποκράτη. Ο Κώος γιατρός, μέντορας της Μεσογειακής δίαιτας, προέτρεπε στους Περί διαίτης λόγους του: «άσε  την τροφή σου να λειτουργήσει ως φάρμακο» και «παν το πολύ τη φύσει πολέμιον». Το Απλό, το Φυσικό και το Μεσογειακό, συνθέτουν άλλωστε την πεμπτουσία ή το … «ΑΦΜ» της σύγχρονης διατροφικής αντίληψης, που ισχύει ακόμα και για πολλά θέματα Υγείας, άρα και Ευζωίας, του ανθρώπου. Το βιβλίο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα που παρεμβάλλονται στο τέλος κάθε κεφαλαίου, παρουσιάζει  (ενδεικτικά) και άλλες συνιστώσες / NOTES ευζωίας του ανθρώπου όπως: Νότες μουσικής και Σημειώσεις γαστρονομίας, Νότες φιλοσοφίας και Σημειώσεις …αμπελοφιλοσοφίας.  Είναι δομημένο ως ημερολόγιο της νέας χρονιάς. 12 κεφάλαια, 1κεφ./μήνα, σαν Διατροφικό Αλμανάκ για το 2020.

Το γράμμα, το πνεύμα και οι στόχοι του πονήματος και του συγγραφέα γίνονται αντιληπτά, ήδη από  εξώφυλλο. Σε αυτό, αποτυπώνονται μερικές από τις βασικές NOTES, που επεσήμαιναν οι παλιότεροι, όπως: Μηδέν άγαν (Χείλων), Να αποφεύγετε την παχυσαρκία (Πυθαγόρας, ο φιλόσοφος), Η Γη μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας, αλλά όχι την απληστία μας (Γκάντι), Ο μισός κόσμος αγωνίζεται για την τροφή του κι ο άλλος μισός για να χάσει βάρος (Αυστριακός συγγραφέας), Όταν πίνει μια γυναίκα…. μην την παρεξηγείτε (Πυθαγόρας, ο στιχουργός). Οι δε νεώτεροι επισημαίνουν: Πίνε μπόλικο νερό. Με χρώμα στην τροφή σου, ομορφαίνεις τη ζωή σου. Μάσα καλά την τροφή σου.  Νόστιμα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα; - Μη μασάς! Τρώγε αργά, αλλά μην τρως «γρήγορα φαγητά». Με λίγα λόγια, Τρώγε απ΄ όλα, με Μέτρο και ΑΦΜ: Απλά-Φυσικά-Μεσογειακά.


Add: 2021-09-27 15:05:25 - Upd: 2021-09-27 15:14:49