Η Δημιουργικότητα στο μάθημα της Λογοτεχνίας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-205-054-5
Οσελότος, Αθήνα, 2/2021
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 17.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
16 x 23 εκ., 200 γρ., 310 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο αυτό αποτελεί το απόσταγμα πολυετούς διδασκαλίας της Λογοτεχνίας μέσω της Δημιουργικής Ανάγνωσης και Γραφής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έρευνας για την αποτελεσματικότητα αυτής της δημιουργικής/εναλλακτικής διδασκαλίας.
Το βιβλίο οργανώνεται σε δύο ενότητες: στο «Θεωρητικό μέρος» παρουσιάζεται με τρόπο συμπυκνωμένο και εύληπτο η βασική θεωρία για τη δημιουργική διδασκαλία, τη Δημιουργική Ανάγνωση, τη Δημιουργική Γραφή και το Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής· στη συνέχεια παρατίθενται προτάσεις προσέγγισης της Λογοτεχνίας μέσω της Δημιουργικής Ανάγνωσης και Γραφής. Οι διδακτικές προτάσεις που παρατίθενται έχουν εφαρμοστεί στο μεγαλύτερο μέρος τους στη σχολική πραγματικότητα και έχουν αξιολογηθεί. Ωστόσο, αποτελούν –εν τη κυριολεξία– προτάσεις, καθώς δεν προορίζονται για αυτούσια εφαρμογή από τον εκπαιδευτικό. Αυτός θα τις προσαρμόσει στα δεδομένα της τάξης του και στους στόχους της διδασκαλίας του.
Στόχος του βιβλίου αυτού είναι να καταθέσει προτάσεις δημιουργικής διδασκαλίας της Λογοτεχνίας, ώστε σταδιακά να οικοδομηθεί μια ουσιαστική σχέση των μαθητών με το λογοτεχνικό κείμενο μέσω της Δημιουργικής Ανάγνωσης και της Δημιουργικής Γραφής. Οι προτάσεις που παρουσιάζονται αποσκοπούν στο να επιτρέψουν στον μαθητή την ειλικρινή δημιουργική ενεργοποίηση και στον δάσκαλο την ουσιαστική δημιουργική διδασκαλία. Έτσι, μαθητής και δάσκαλος θα διαγράψουν τα δικά τους αναγνωστικά και συγγραφικά μονοπάτια μέσω του δρόμου, όπως γράφει ο Ρόμπερτ Φροστ, του λιγότερο ταξιδεμένου, που κάνει όμως όλη τη διαφορά…


Add: 2021-02-26 12:14:25 - Upd: 2021-02-26 12:14:25