Κείμενα για ποιητές
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-522-602-2
Πελασγός, Αθήνα, 12/2020
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 280 σελ.
Περιγραφή

Υπάρχουν λόγιοι και άνθρωποι των γραμμάτων που δεν γράφουν για να ζουν, αλλά ζουν για να γράφουν. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο φίλος ποιητής, κριτικός, συγγραφέας και διδάκτωρ της Νεοελληνικής Φιλολογίας, κ. Γιώργος Πετρόπουλος. Για δεκαετίες τώρα, αφιερώνει πολύ κόπο και χρόνο για να μελετά, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, ποικίλες όψεις και αποτυπώσεις των ελληνικών γραμμάτων, στη μακραίωνη διαχρονία τους, με έμφαση στον νεότερο ελληνισμό και τη λογοτεχνία του.
Ένα μικρό μέρος τέτοιων συμβολών του, που εστιάζει σε Νεοέλληνες ποιητές των τελευταίων αιώνων (πρωτίστως του 19ου και του 20ού), συγκεντρώνεται και στον ανά χείρας τόμο. Τα δε ολιγοσέλιδα, κατά μείζονα λόγο, σημειώματα και άρθρα του παρόντος βιβλίου, τα οποία έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα, απευθύνονται, κατ` αρχήν, στο πλατύ κοινό, επιχειρώντας να καταστήσουν ευρύτερα γνωστές, διάφορες πλευρές του βίου των συζητούμενων δημιουργών ή, σε ορισμένες περιστάσεις, να αναδείξουν παραγνωρισμένα σημεία του έργου τους.
Αρκετοί από τους εξεταζόμενους ποιητές δεν είναι ευρέως γνωστοί σήμερα - μολονότι δεν πέρασαν απαρατήρητοι στην εποχή τους. Άλλοι, πάλι, εξ αυτών άφησαν έντονο το στίγμα τους στην πορεία των νεοελληνικών γραμμάτων και σημάδεψαν τα ποιητικά πράγματα με τρόπο καθοριστικό. Ορισμένοι, τέλος, από αυτούς παρέμειναν (ή και παραμένουν) άγνωστοι στους πολλούς και μάλλον παραγκωνισμένοι. Ο κ. Πετρόπουλος, βασισμένος πρωτίστως σε γνωστές εργασίες υποδομής και στο έργο των δημιουργών που μελετά, αποπειράται φιλότιμα να καταδείξει βασικές συνιστώσες της ζωής τους και να συμπυκνώσει ουσιώδη σημεία των ποιητικών τους καταθέσεων - κάποιες, μάλιστα, φορές με τρόπο ερεθιστικό και ενδιαφέροντα.
Με λίγα λόγια, το βιβλίο αυτό του κ. Πετρόπουλου συμπληρώνει τις ίσαμε σήμερα κριτικές του καταθέσεις και παράλληλα συγκεντρώνει διάσπαρτο και δυσεύρετο υλικό σε έναν τόμο. Είθε ο συγγραφέας να βρίσκει πάντοτε το κουράγιο και να έχει τη διάθεση να προσφέρει τις κριτικές (και άλλες) του συμβολές, με την ίδια ζέση και παραγωγικότητα. (Γιώργος Ανδρειωμένος Καθηγητής Πανεπιστημίου, Αντιπρύτανης - από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Add: 2021-02-01 03:41:57 - Upd: 2022-03-31 20:25:38