Μελίνα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5259-59-4
Εκδόσεις Λειμών, Αθήνα, 1/2020
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Σκληρόδετο
21 x 29 εκ., 230 σελ.
τ. 1
Περιγραφή

Το παρόν λεύκωμα είναι αφιερωμένο στην αλησμόνητη Μελίνα Μερκούρη.
Πρόκειται ουσιαστικά για έργα-σχέδια του σπουδαίου καλλιτέχνη Γεωργίου Ψαρρόπουλου για τη Μελίνα Μερκούρη και για όσους είχαν σχέση στη ζωή της, προσωπική και επαγγελματική.
Η Μελίνα Μερκούρη, μια γυναίκα αξιοθαύμαστη, με ξεχωριστή προσωπικότητα. Τη διέκρινε η απλότητα, η μεγάλη αγάπη για τη ζωή, η προσφορά στα κοινά.
Αξίζει γι αυτό να τιμάται όσο συχνότερα γίνεται.
Είναι παράδειγμα αγωνιστικότητας, δραστηριότητας, σθένους και τόλμης.
Πέτυχε με ότι ασχολήθηκε και άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της.
Ο Γεώργιος Ψαρρόπουλος αποτυπώνει στο χαρτί έντεκα πορτραίτα της και ξεδιπλώνει με αυτά όλες σχεδόν τις φάσεις της ζωής της. Ο ακούραστος καλλιτέχνης παρουσιάζει επίσης, όπως προανέφερα, και σκίτσα πολλών άλλων σπουδαίων προσωπικοτήτων.
Τα παρουσιαζόμενα σχέδια είναι συνολικά 123.
Τα περισσότερα έργα του είναι τόσο πιστά με το πρωτότυπο, που νομίζει κανείς ότι πρόκειται για φωτογραφίες. Αυτό, βεβαίως, δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε συμπτωματικό. Είναι αποτέλεσμα μεγάλης και πολύχρονης προσπάθειας, συνεπικουρούμενης, βεβαίως, από το ταλέντο του, την υπομονή και την επιμονή του.
Τα βιογραφικά σημειώματα που συνοδεύουν τα σχέδια είναι συνοπτικά, παρμένα από διάφορες πηγές και είναι, όσο ήταν δυνατό, ακριβή.
Η σειρά με την οποία ορίσθηκαν τα έργα είναι αλφαβητική, σύμφωνα με το επίθετο των εικονιζόμενων.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο και άξιο καλλιτέχνη για την εμπιστοσύνη του και να εκφράσω τη χαρά μου για την άψογη συνεργασία μας.


Add: 2020-07-16 11:13:42 - Upd: 2020-07-16 11:14:05