Ελληνικό Ροκ
Ιστορία της νεανικής κουλτούρας από τη γενιά του Χάους μέχρι τον θάνατο του Παύλου Σιδηρόπουλου
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-547-472-0
Άγκυρα, Αθήνα, 6/2019
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 10.99 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
369 σελ.
Περιγραφή

Το μοναδικό βιβλίο που περιγράφει λεπτομερώς την εξέλιξη της νεανικής κουλτούρας στην Ελλάδα, από το τέλος της Κατοχής μέχρι τον θάνατο του Παύλου Σιδηρόπουλου. Για πρώτη φορά, συγκεντρώθηκαν τα πιο αξιόλογα δείγματα του μεταπολεμικού νεανικού φαινομένου που ο συγγραφέας ονομάζει κλασικό ροκ και καλύπτει μια περίοδο 45 χρόνων.
Το κείμενο είναι γλαφυρό και στηρίζεται σε σπάνια ντοκουμέντα, αλλά και σε περισσότερες από 300 φωτογραφίες που εικονογραφούν τη θαυμάσια περιπέτεια της νεότητας.
Ο Μανώλης Νταλούκας, αναλύει το ροκ φαινόμενο σε συνάρτηση με την πολιτική ιστορία και συμπεριλαμβάνει αναλυτική εξιστόρηση των χρονικών περιόδων πριν από το 1960, οι οποίες μέχρι τώρα δεν συνυπολογίζονταν στην καταγραφή του. Μετά το άνοιγμα του αρχείου του Σίμου, η Εποχή της Ιπτάμενης Παράγκας δεν είναι πια σκοτεινή περίοδος. Άλλα σημαντικά αρχεία και μαρτυρίες, φωτίζουν τα υπόλοιπα "σκοτεινά χρόνια".
Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ δεν αποτελεί μια ακόμα απογραφή των μουσικών συγκροτημάτων, αφού ο συγγραφέας θεωρεί τη μουσική ως ένα υποσύνολο του φαινομένου. Έτσι, τα σημαντικότερα προϊόντα της νεανικής έκφρασης (ζωγραφική, τραγούδι, ποιήματα, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογράφος, ακόμη και γλυπτική) αναλύονται στο βαθμό που επηρέασαν ή εξέφρασαν την εποχή τους. Νεανικά κινήματα (Λαμπράκηδες, Πολυτεχνείο), που έμειναν στην ιστορία και για τα οποία ερίζουν ακόμη και σήμερα οι "ιστορικοί των κομμάτων", στο βιβλίο θεωρούνται ως εξαιρετικές εκδηλώσεις της αυτόνομης νεότητας και συνεπώς κορυφαίες εκδηλώσεις του ροκ στην Ελλάδα.

Σχετιζόμενα προϊόντα

Add: 2020-02-18 08:48:52 - Upd: 2023-12-08 13:17:54