Σιμπούμι
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-435-672-0
Πόλις, Αθήνα, 6/2019
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 20.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 624 σελ.
Περιγραφή

Θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Νικολάι Χελ, δάσκαλο του παιχνιδιού στρατηγικής Gô και μυημένο στην πολεμική τέχνη  Χόντα/κορόσου, η οποία χρησιμοποιεί τα αντικείμενα της καθημερινής ζωής ως θανάσιμα όπλα, δεινό εραστή και επαγγελματία δολοφόνο.  Θα φανταζόταν κανείς ότι πρόκειται για έναν υπερήρωα των κόμικς. Καθόλου· με αυτό το βιβλίο, μεγάλο μέρος του οποίου διαδραματίζεται στη Σαγκάη και την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο συγγραφέας ασκεί δριμύτατη κριτική στην αμερικανική κοινωνία, την εμπορευματική ηθική της και την πολιτιστική της βαρβαρότητα. Όταν μια όμορφη γυναίκα προστρέχει στον Χελ ζητώντας τη βοήθειά του, εκείνος, παρότι έχει πια αποσυρθεί, επιστρέφει στη δράση αντιμετωπίζοντας τον πιο επικίνδυνο εχθρό του: τη Μητρική Εταιρεία (προφανείς οι αναλογίες με τη CIA, η οποία όμως βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των πολυεθνικών), η οποία ελέγχει την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και τις υποδομές. Το μυθιστόρημα μετατρέπεται σε μια μυστικιστική αλληγορία που αντιπαραθέτει τον πολιτισμό της Ανατολής στην παρακμή της Δύσης. Δεν πρόκειται για άβαταρ μιας new age παραλογοτεχνίας, αλλά για μια επιδέξια, διαρθρωμένη στη λογική του Gô, ιστορία, που στηρίζεται σε μια τραγική αντίληψη της ουσίας της ανθρώπινης ύπαρξης.

Freddy Michalski, Dictionnaire des littératures policières (επιμ. Claude Mesplède, εκδ. Joseph K., 2007)

***

Πέρα από αστυνομικό, ένα πραγματικό αριστούργημα ευφυΐας και χιούμορ. Υπέροχο μυθιστόρημα, από τα σημαντικότερα της αμερικανικής λογοτεχνίας.

Gilles Heuré, Télérama

Το Σιμπούμι είναι το αριστούργημα του Τρεβάνιαν, ένα από τα πιο πρωτότυπα κατασκοπευτικά μυθιστορήματα. Με τον οξύτατο αντιαμερικανισμό του, ο συγγραφέας γελοιοποιεί τη CIA και διατυπώνει μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια: όποιος ελέγχει το πετρέλαιο, κυβερνά τον κόσμο.

                Με τον Νικολάι Χελ, ο Τρεβάνιαν δημιουργεί ένα πρόσωπο πέρα από κάθε μέτρο, διακεκριμένο σπηλαιολόγο και δεξιοτέχνη των πολεμικών τεχνών, τον οποίο ο μέντοράς του, δάσκαλος του Gô, έχει μεταμορφώσει σε ένα εξαιρετικό πλάσμα, μισθοφόρο και μοναχικό δολοφόνο, τον μόνο που μπορεί να ανταγωνιστεί σε φανφαρονισμούς τον Τζέιμς Μποντ.

M.C. Aubert και Natalie Beaunat, Le Polar pour les nuls (2018, First éditions)

Παρά την υπεροψία του συγγραφέα και την κατάχρηση των πολυγλωσσικών αναφορών, τίποτα δεν μπορεί να μειώσει τον θαυμασμό και τη ζήλια μας για τον Χελ· ο αναγνώστης, ακόμα κι όταν γυρίζει την τελευταία σελίδα, ελπίζει να τον ξανασυναντήσει σύντομα, για άλλη μία εκστρατεία κατά του ανεξέλεγκτου συστήματος.

WashingtonPost

 

Ο Τρεβάνιαν είναι ο Τζέιμς Μποντ στη Σορβόννη.

Jean-Marc Proust

***

«Τρεβάνιαν» είναι ένα από τα πολλά φιλολογικά ψευδώνυμα του Rodney William Whitaker. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1931 και πέθανε στην Αγγλία το 2005. Διδάκτωρ των ΜΜΕ, διετέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ώστιν στο Τέξας. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν πουλήσει πολλά εκατομμύρια αντίτυπα. Θεωρείται «καλτ» συγγραφέας. Αποσυρμένος από τα φώτα της δημοσιότητας, έχοντας δώσει μόνο μία συνέντευξη στη ζωή του, ο ίδιος ο Τρεβάνιαν προσπάθησε να καλλιεργήσει και να συντηρήσει τον μύθο του. Παίζοντας με διάφορα είδη μυθιστορήματος (θρίλερ, γουέστερν), εκσυγχρονίζοντας τις περιπέτειες των Σαμουράι με το Shibumi,παραμένει πιστός στο νουάρ, τις πλούσιες δυνατότητες του οποίου προσπαθεί να εξαντλήσει, πειραματιζόμενος με τις διάφορες μορφές του.

                Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Η Λεωφόρος.


Add: 2019-06-18 10:35:48 - Upd: 2023-05-16 12:52:42