Αγαπητού Διακόνου. Έκθεσις κεφαλαίων παραινετικών
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-612-063-3
Γρηγόρη, Αθήνα, 12/2017
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 20.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 290 σελ.
Περιγραφή
Η
Ἔκθεσις Κεφαλαίων Παραινετικῶν είναι το µοναδικό κείµενο που µας κληροδότησε η γραφίδα του Αγαπητού Διακόνου. Το έργο αυτό, αποδέκτης του οποίου ήταν ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός Α΄ (527-565), γνώρισε πολύ µεγάλη διάδοση ήδη κατά τους βυζαντινούς χρόνους, αξιοποιήθηκε από την εποχή της Αναγέννησης ως εγχειρίδιο για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη Δύση και στις παραδουνάβιες ηγεµονίες, µεταφράστηκε σε πλήθος γλωσσών (βουλγαρική, λατινική, εκκλησιαστική σλαβονική, αγγλική, γαλλική, γερµανική κ.ά.) και επηρέασε περισσότερο από κάθε άλλο βυζαντινό κείµενο τον πολιτικό στοχασµό των λαών, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή µε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Το ευσύνοπτο αυτό πόνηµα αποκαλύπτει µε ενάργεια τις θεµελιώδεις αρχές της πολιτικής σκέψης των Βυζαντινών κατά τον 6ο αιώνα αναφορικά µε τις αρετές του ιδανικού ηγεµόνος και µε τον ιδεατό τρόπο άσκησης της βασιλικής εξουσίας.
Ο παρών τόµος περιλαµβάνει το πρωτότυπο κείµενο της Ἐκθέσεως Κεφαλαίων Παραινετικῶν και την πρώτη απόδοση του έργου στη νεοελληνική γλώσσα. Με την εισαγωγή και τα εκτενή ερµηνευτικά σχόλια που συνοδεύουν το κείµενο, το πόνηµα του Αγαπητού Διακόνου εντάσσεται πλήρως στο ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής του, το ζήτηµα της χρονολόγησης του έργου εξετάζεται υπό νέο πρίσµα και η διαχρονική αξία του κειµένου καθίσταται προφανής.
Για τα περιεχόμενα του βιβλίου, πατήστε εδώ
 
Ο Κωνσταντίνος Παΐδας γεννήθηκε το 1974. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία (κατεύθυνση Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας) στο Τµήµα Φιλολογίας του Πανεπιστηµίου Κρήτης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Τµήµα Ελληνικής Φιλολογίας του Δηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή, η οποία αφορά στα βυζαντινά κάτοπτρα ηγεµόνος της πρώιµης και µέσης περιόδου. Έχει συνεργαστεί µε έγκριτα και διεθνή επιστηµονικά περιοδικά (Byzantinische Zeitschrift, Byzantion, Zbornik Radova, Ελληνικά, Σύµµεικτα, Βυζαντινά, Βυζαντιακά, Νέα Εστία, Παρνασσός,κ.ά.) και έχει δηµοσιεύσει µελετήµατα που αφορούν στη βυζαντινή ιστοριογραφία και χρονογραφία, στη βυζαντινή ρητορική, στην πολιτική θεωρία των Βυζαντινών, στο βυζαντινό δίκαιο, στη δηµώδη βυζαντινή λογοτεχνία και στη νεοελληνική λογοτεχνία.
Είναι µέλος της Ελληνικής Επιτροπής της Association Internationale des Études Byzantines, της Ελληνικής Παλαιογραφικής Εταιρείας και της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας. Κατά το παρελθόν δίδαξε Βυζαντινή Φιλολογία στο Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου και στο Πανεπιστήµιο Πατρών. Είναι Επίκουρος Καθηγητής της Βυζαντινής Φιλολογίας στο Τµήµα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών.
Αυτοτελή έργα του συγγραφέως:
1) Η θεµατική των βυζαντινών «κατόπτρων ηγεµόνος» της πρώιµης και µέσης περιόδου (398-1085), Αθήνα 2005.
2) Τα βυζαντινά «κάτοπτρα ηγεµόνος» της ύστερης περιόδου (1254-1403), Αθήνα 2006.
3) Εισαγωγή στη Βυζαντινή Ποίηση. Λόγια κοσµική ποίηση, θρησκευτική ποίηση και υµνογραφία, Αθήνα 2006.
4) Δύο παραινετικά κείµενα προς τον αυτοκράτορα Λέοντα Ϛ΄ τον Σοφό, [Κείµενα Βυζαντινής Λογοτεχνίας, 5], Αθήνα 2009.
5) Ψευδοπροφήτες, µάγοι και αιρετικοί στο Βυζάντιο κατά τον 14ο αιώνα. Επτά ανέκδοτες οµιλίες του πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Καλλίστου Α΄, [Κείµενα Βυζαντινής Λογοτεχνίας, 6], Αθήνα 2011.
6) Οι Κατά Γρηγορά οµιλίες του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Καλλίστου Α΄, [Βυζαντινή Φιλοσοφία και Θεολογία, 1], Αθήνα 2013.
7) Serta Byzantina. Συναγωγή βυζαντινών µελετηµάτων, Αθήνα 2014.
8) Αγαπητού Διακόνου Ἔκθεσις Κεφαλαίων Παραινετικῶν. Νουθεσίες στον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α΄, Αθήνα 2017.

Add: 2018-03-07 13:00:24 - Upd: 2018-03-07 13:00:24