Μικροχώρι
Το οδοιπορικό της πρώτης γενιάς
Εξώφυλλο/εικαστικό: Αποστολίδου, Ξένια
Επιμέλεια κειμένου: Φαμέλου, Νάντια
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-9547-52-9
Θερμαϊκός, Θεσσαλονίκη, 6/2017
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 11.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
15 x 21 εκ., 306 γρ., 176 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Ένα βιβλίο που έρχεται για να μας θυμίσει τη μακρά και εξαντλητική πορεία των ξεριζωμένων από τα βάθη της Ανατολική Τουρκίας Ποντίων και τον καθημερινό αγώνα για να φτιάξουν την καινούργια τους ζωή στα ευλογημένα χώματα της μητέρας πατρίδας.
Περιγραφή

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός το πρώτο βιβλίο του Λάζαρου Αθανασιάδη με τίτλο  «Μικροχώρι. Το οδοιπορικό της πρώτης γενιάς».  Ένα βιβλίο που έρχεται για να μας θυμίσει τη μακρά και εξαντλητική πορεία των ξεριζωμένων από τα βάθη της Ανατολική Τουρκίας Ποντίων και τον καθημερινό αγώνα για να φτιάξουν την καινούργια τους ζωή στα ευλογημένα χώματα της μητέρας πατρίδας. Παράλληλα, αναλύει και υπενθυμίζει τους λόγους για τους οποίους πρέπει ως λαός να δείξουμε ευαισθησία απέναντι σ’ αυτό το τεράστιο προσφυγικό κύμα που βρίσκει στις μέρες μας δίοδο ή καταφύγιο στη χώρα μας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Οι άνθρωποι που στήσανε από την αρχή το χωριό τους στη νέα πατρίδα, την αιώνια Ελλάδα, κουβαλούσαν μαζί τους, ο καθένας χωριστά, και μια ιστορία πόνου κι αγωνίας για τον ξεριζωμό τους από τη γη των προγόνων τους, τον Πόντο της Τουρκίας. Η λαχτάρα για ζωή τούς έδωσε τη δύναμη να γαντζωθούν από τα χώματα της πατρίδος και με την απαράμιλλη δημιουργική εργασία τους αξιώθηκαν να υπερβούν όλα τα εμπόδια που συνάντησαν στον κακοτράχαλο δρόμο της προσφυγιάς.

Αντιμετωπίζοντας με αισιοδοξία και γενναιότητα τη σκληρή δουλειά της καλλιέργειας της χέρσας γης, τις συνέπειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την Κατοχή –ιδιαίτερα τη βουλγαρική κατοχή–, τον Εμφύλιο του 1946-1949 και ύστερα από μια μακρά περίοδο οικονομικής προόδου, φτάσανε στη σημερινή επτάχρονη λιτότητα που μας επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και σαν να μην έφτανε η μακρόχρονη αυτή λιτότητα, μας προέκυψε και η προσφυγική κρίση από τον εμφύλιο σπαραγμό των χωρών της Μέσης Ανατολής.

«Με το πόνηµα αυτό, µου δίδεται η ευκαιρία να αναφερθώ σ’ ένα µικρό κοµµάτι της ιστορικής πορείας του ξεριζωµένου ποντιακού ελληνισµού, στη µετεγκατάστασή του στην ελληνική –µακεδονική κυρίως– γη και στο ρίζωµά του στις καλλιεργήσιµες εκτάσεις που του διατέθηκαν, µε τέτοιο πάθος και εργατικότητα, που είναι αδύνατον να το φαντασθούν οι νεότερες, σηµερινές γενιές»Λάζαρος Αθανασιάδης


Add: 2017-06-30 07:16:07 - Upd: 2022-09-07 16:13:01