Οι ρατσιστικές διακρίσεις στην Ελλάδα στο μικροσκόπιο του ΟΗΕ
Αύγουστος 2016
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-458-717-9
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 2016
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 4.99 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
Περιγραφή

Τον Αύγουστο 2016, η Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων του ΟΗΕ (CERD) εξέτασε την εφαρμογή της σχετικής Σύμβασης από την Ελλάδα.

Κανένα ελληνικό ΜΜΕ δεν ασχολήθηκε με τη σημαντική εξέταση της Ελλάδας, αφού οι κυρίαρχες θεματικές των συνεδριάσεων αφορούσαν θέματα δυσάρεστα (πχ. κριτική στον αντιρατσιστικό νόμο) έως «ταμπού» (θέματα μειονοτήτων) για την Ελλάδα.

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται σειρά κειμένων με κριτική παρουσίαση των όσων διαμείφθηκαν στην Επιτροπή, όπως τα βίωσε ο συγγραφέας που ήταν παρών στις συνεδριάσεις.

Οι θεματικές: ανεπάρκεια αντιρατσιστικού νόμου και σχεδόν διακοσμητικός ρόλος εισαγγελέων για ρατσιστικά εγκλήματα, μη απαγόρευση λειτουργίας της Χρυσής Αυγής, διακρίσεις σε βάρος των Ρομά, συνεχιζόμενη απαγόρευση λειτουργίας τουρκικών και μακεδονικών σωματείων, μη αναγνώριση ύπαρξης έστω μουσουλμανικής μειονότητας σε Ρόδο και Κω, μη αναγνώριση ύπαρξης εθνικών (μακεδονικής και τουρκικής) μειονοτήτων, συνεχιζόμενη ποινικοποίηση της βλασφημίας, επιλεκτική συνεργασία πολιτείας με επιθυμητές ΜΚΟ και σιωπή της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για θέματα μειονοτήτων, περιφρόνηση για όργανα του ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης και φυσικά διακρίσεις σε βάρος μεταναστών και προσφύγων.

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος ΑΣΟΕΕ, με μεταπτυχιακές σπουδές και Διδακτορικό στο Harvard University των ΗΠΑ. Υπήρξε λέκτορας στα αμερικανικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα American College in Greece, University of Maryland και University of Laverne, και μεταξύ 1989-1992 Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), από όπου υποχρεώθηκε σε παραίτηση λόγω της ενασχόλησής του με τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Ελλάδα. Συνέγραψε το δίτομο έργο «Πολιτικός Περίγυρος, Κόμματα και Εκλογές στην Ελλάδα» (Αθήνα: Λύχνος, 1991).

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) το 1992 του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) το 1993, του οποίου είναι από την αρχή μέχρι σήμερα Εκπρόσωπος, καθώς και της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.) το 2010, της οποίας είναι μέλος της Γραμματείας μέχρι σήμερα. Είναι επίσης μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας (EHF) από το 2014 και μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT) από το 2004.


Add: 2017-01-12 12:10:22 - Upd: 2020-10-23 13:46:27