Ευγενία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-6628-81-8
Πικραμένος, Πάτρα, 7/2016
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 8.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Απροσδιόριστο δέσιμο
17 x 24 εκ., 120 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Ποιητής της ονομαζόμενης γενιάς του ’80, με πλούσια συγγραφική παραγωγή, ο Αντώνης Σκιαθάς, επιστρέφει στην ποιητική φόρμα μετά από μακρόχρονη σιωπή, με την τριλογία υπό τον γενικό τίτλο Ευγενία.
Περιγραφή

Ποιητής της ονομαζόμενης γενιάς του ’80, με πλούσια συγγραφική παραγωγή, ο Αντώνης Σκιαθάς, επιστρέφει στην ποιητική φόρμα μετά από μακρόχρονη σιωπή, με την τριλογία υπό τον γενικό τίτλο Ευγενία.

Όπως αναφέρει στο βιβλίο ο ποιητής:

«Η ποίηση δομεί δια βίου την απαραίτητη σιωπή και την αναγκαία άσκηση. Τα τελευταία χρόνια από την έκδοση του προηγούμενού μου βιβλίου, σιώπησα και ασκήθηκα ως όφειλα εν οδοιπορία ποιήσεως.

 Η Τριλογία,

Οι πρόγονοι στα ιερά του Μελάμποδα

Οι γεννήτορες στη νήσο των Σπετσών

Οι συγγενείς στα ιαματικά νερά της Αιδηψού,

θα μπορούσε να έχει εκδοθεί σε τρεις αυτόνομες εκδόσεις. Επέλεξα συνειδητά, όμως, να εκδοθεί υπό το γενικό τίτλο «Ευγενία», συμπληρωμένη με τα αναγκαία σχόλια και τις αντίστοιχες σελίδες ημερολογίου, υπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο το όλον της «Πυθαγόρειας» σιωπής και με τον τρόπο της Πλατωνικής θέασης, τους κώδικες του ποιητικού βίου».

Οι τρεις ενότητες που απαρτίζουν το βιβλίο συνομιλούν με παρουσίες και απουσίες προσώπων, συνοδοιπορούν και συνδιαλέγονται με προγόνους της ελληνικής ιστορίας και της λογοτεχνικής παράδοσης, χαρτογραφώντας τόπους, ιστορικές στιγμές, διαδρομές και τραύματα της ατομικής και της συλλογικής μνήμης.

Είναι, ως εκ τούτου, ποιήματα ποιητικής, καθώς η συνομιλία που στήνουν με την ίδια την ποιητική τέχνη επιτρέπει στον αναγνώστη να αλιεύσει τις δικές του αναφορές και να ατενίσει τα δικά του βάθη από τα παλίμψηστα της μνήμης. Η ποιητική γλώσσα του Σκιαθά, πλήρης αισθήσεων, δημιουργεί πατρίδες ανάγνωσης για τους έσω τόπους, εμβολίζοντας στο συρρικνωμένο εγώ τη δόξα και την ανάταση του εμείς.

Ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς, πείσμων κι επίμονος συνομιλητής της σύγχρονης λογοτεχνίας, μέσα από άρθρα, δοκίμια και κριτικά κείμενα, ποιητής μεταφρασμένος σε δώδεκα γλώσσες, ενδυναμώνει με την Ευγενία μια σχέση με τους αναγνώστες του, που η εκκίνησή της εντοπίζεται στην έκδοση της συλλογής Παραμεθόριο Νεκροταφείο, το 1983.

Το βιβλίο κοσμεί προμετωπίδα του χαράκτη και ζωγράφου Γιάννη Στεφανάκι, ειδικά δημιουργημένη για την παρούσα έκδοση.


Add: 2016-07-27 09:57:33 - Upd: 2022-02-08 13:36:39