Φωνήεντα σε περίπτερο
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-592-026-5
Μανδραγόρας, Αθήνα, 2/2016
245η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 10.60 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
16 x 24 εκ., 144 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Τρεις ποιητικές ενότητες με 92 ποιήματα η πρώτη, "23 Γράμματα για 1 καθρέφτη" η δεύτερη και "Έρως ανέραστος σε 3 κινήσεις παραμυθίας" η τρίτη ενότητα. Ποιήματα που αναμετρώνται με το είναι μας, μοναχικοί διάλογοι με τον απόντα απέναντί μας σύντροφο. Σκέψεις και φράσεις απολογισμού μιας διαδρομής που συνεχίζεται
Περιγραφή

Φωνήεντα σε περίπτερο

Aφιερωμένο

Στις γυναίκες που συνάντησα και με συνάντησαν

σε ώρες που καίγονταν στους 200ο Κελσίου

μιας κραυγαλέας σιωπής

της σιωπηρής κραυγής τους

Και συρρικνώνονταν τούτες οι ώρες αναπόφευκτα

Κι έχαναν χρώμα

Κι έχαναν χρόνο

Και φοριούνταν πια

σαν ρούχο άλλο

Δανεικό

92 ποιήματα καθώς και οι ενότητες «23 Γράμματα για 1 καθρέφτη» και «Έρως ανέραστος σε τρεις κινήσεις παραμυθίας» περιλαμβάνονται στη νέα –όγδοη–ποιητική κατάθεση της Κυπρίας δημιουργού Eλένης Aρτεμίου-Φωτιάδου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μανδραγόρας» .

Μια ποίηση αναψηλάφησης ζωής με λήψεις άλλοτε έγχρωμες κι άλλοτε ασπρόμαυρες όπως τα δύσβατα τοπία που μέσα τους περνούν όσοι στα πρώτα βήματα της ζωής τους βρίσκονται ξεκομμένοι και μόνοι –πρόσφυγες στον τόπο τους. Ίσως γι’ αυτό στα ποιήματά της είναι ολοφάνερη μια οικουμενικότητα για τ’ ανθρώπινα βάσανα, μια εγκαρτέρηση (Άναψα μια μεγάλη αγάπη και περίμενα/ να χάσει ο καημός τον δρόμο) για όσα αναπόφευκτα κοσμούν τη ζωή μας, αλλά και μια ελπίδα στο βάθος της σκέψης πως όλα θα υπερνικηθούν κάποτε. Μια τολμηρή ενατένιση του κόσμου της: Να κρατάς πάντα ένα κλουβί στο σπίτι/ Να βάζεις κάθε μέρα την τροφή/ Ν’ αλλάζεις το νερό/ προσμένοντας ένα πουλί/ να νιώσει έλξη απόδρασης/ για έναν εγκλεισμό που ετοιμάζεις.

Ποιήματα που αναμετρώνται με το είναι μας, μοναχικοί διάλογοι με τον απόντα απέναντί μας σύντροφο. Σκέψεις και φράσεις απολογισμού μιας διαδρομής που συνεχίζεται:

Πήρα τους έρωτες όλους/ γεροδεμένους έφηβους/ ατίθασα άτια νιότης/ μεσήλικες και ώριμους καημούς/ στα σύννεφα όλους τους αμόλησα/ μοναδική προοπτική να γίνουνε βροχή/ πάνω σε σκονισμένα ημερολόγια/ χειρόγραφης ερήμου.

 Ενός πρώιμου απολογισμού αφού η Αρτεμίου βρίσκεται στην ακμή της πορείας της. Ενδεικτικού όμως της ωριμότητάς της για την περαιτέρω εξέλιξη της γραφής της. Άλλωστε κάθε αναπροσανατολισμός, κάθε νέος κύκλος προϋποθέτει την αξιολόγηση όλων των προηγούμενων: Ντύνομαι τα καινούρια μου χέρια/ και τρέχω/ στη θέα του δρόμου// Μ’ αρέσουν οι στιγμές-παράθυρα/ που αντανακλούν το μέλλον/ ανάβουν την ψυχή/ στρώνουν αγάπες/ και περιμένουν.

H Eλένη Aρτεμίου-Φωτιάδου κατάγεται από την Αμμόχωστο. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στον κλάδο της Εκπαιδευτικής Διοίκησης. Είναι Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης. Ασχολείται με την ποίηση και την παιδική λογοτεχνία καθώς και με το ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σενάριο. Τα «Φωνήεντα σε περίπτερο» είναι η όγδοη ποιητική της συλλογή. Έχει επίσης στο ενεργητικό της εννέα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας και μία συλλογή διηγημάτων. Της έχει απονεμηθεί το  Βραβείο Κώστα Μόντη 2011. Τιμήθηκε επίσης με δύο  Κρατικά  βραβεία Παιδικής Λογοτεχνίας Κύπρου το 2005 και 2009. Είναι συνεργάτης της International Art Academy.

Από τις εκδόσεις «Μανδραγόρας» κυκλοφορούν επίσης τα ποιητικά: Κατεπείγον (2011) , Διμερής Συμφωνία (2013), Η λίμνη των κύκλων (2014), τα διηγήματα: Αφύπνιση 800mg (2012) και το ποιητικό παραμύθι: Για ένα χαμόγελο (2014) με εικονογράφηση της Βιβής Τουρόγιαννη.

.


Add: 2016-02-17 15:30:55 - Upd: 2023-12-18 11:12:52