Η Μηλιά στην διαδρομή των αιώνων
Πρακτικά συνεδρίου 7-8 Απριλίου 2001
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-8042-49-0
Μάτι, Κατερίνη, 3/2004
1η έκδ. || Προσαρμοσμένη || Με σχόλια || Πλήρης
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 25.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 550 γρ., 427 σελ.
Περιγραφή

Μαζί με του Συλλόγου τη ζωή, την πορεία και τη δράση, σκεφτήκαμε να συγκεντρώσουμε και να καταγράψουμε, όλο τον πλούτο της μηλιώτικης Παράδοσης και ζωής των τελευταίων αιώνων, κυρίως όμως του πιο κοντινού, του 20ού αιώνα. Το υλικό δε αυτό να το αποθησαυρίσουμε σε ένα βιβλιοτόμο, ως κειμήλιο ακριβό του ιστορικού μας παρελθόντος και πυξίδα πολύτιμη για< το μέλλον.

Ξεκινώντας με ενθουσιασμό την υλοποίηση του στόχου αναπόφευκτα και νομοτελειακά μας προέκυψε η ιδέα του Συνεδρίου. Ήταν αυτή που μας έδωσε πλατύτερα πνευματικά φτερά και πολλές συγκινήσεις.

Τρείς μόνο μήνες μετά την ανατολή του καινούργιου, του 21ου αιώνα, στα πλαίσια των καθιερωμένων ετήσιων Πολιτιστικών Εκδηλώσεων «ΜΝΗΜΕΣ  ΛΑΖΑΙΩΝ», στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του νεόδμητου Δημοτικού Σχολείου του χωριού μας, ειδικοί επιστήμονες, Μηλιώτες και μη, ανέπτυξαν με επί μέρους ανακοινώσεις τους, τα πορίσματα και τα επιστημονικά συμπεράσματα ερευνών και εργασιών τους σχετικά με το παραπάνω θέμα. Ήταν μια πνευματική πανδαισία που εξέπληξε και συγκίνησε.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά, ολοκληρώνεται η χαρά και η ικανοποίησή μας. Παραδώσουμε σε βιβλίο τα πρακτικά του Συνεδρίου στους επερχόμενους, με την  ελπίδα ότι, εκτός από χρήσιμο εργαλείο ιστορικής και λαογραφικής μελέτης και έρευνας για κάθε ενδιαφερόμενο, θα είναι και ένα πολύτιμο ιστορικό κειμήλιο και διαρκής παρακαταθήκη για κάθε Μηλιώτισσα και Μηλιώτη, για κάθε Πιεριέα, με στόχο την οικοδόμηση στο μέτρο του εφικτού, πολιτιστικής και εθνικής αυτογνωσίας.

(Αποσπάσματα από το εισαγωγικό σημείωμα του εκδότη).


Add: 2016-01-30 16:57:24 - Upd: 2020-10-23 13:46:25