Έκθεση Ι.Ν Λαμπρούκου
επί των Οικονομικών Ζητημάτων Κατοχής
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-81753-6-5
Άλλωστε, Αθήνα, 5/2015
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 24.40 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
15 x 21 εκ., 304 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το απόρρητο ιστορικό ντοκουμέντο πάνω στο οποίο βασίζονται οι ελληνικές απαιτήσεις πολεμικών αποζημιώσεων του Β΄ΠΠ από τη Γερμανία.
Περιγραφή

Το παρόν έργο που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη κι ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Μέσα από τις σελίδες του, δεν παρουσιάζεται μόνο η οικονομική καταστροφή που υπέστη η χώρα μας κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, αλλά διαφαίνεται και το καθημερινό δράμα των Ελλήνων σ’ ένα αγώνα επιβίωσης μέρα με τη μέρα.

Από τον πρόλογο του Γιώργου ΚυριακόπουλουΛέκτορα Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών 

"Το εν λόγω κείμενο αποτελεί ένα συνταρακτικό ντοκουμέντο: Καταγράφει με απόλυτη ακρίβεια (γεγονότα, ημερομηνίες, ποσά) την οικονομική λεηλασία της χώρας μας από τα στρατεύματα κατοχής. Η εκ μέρους μου χρήση του όρου «λεηλασία» γίνεται χωρίς συναισθηματική φόρτιση, αφού περιγράφει μια αντικειμενική πραγματικότητα, η οποία, κατά τη γνώμη μου, έχει σημαντικότατη νομική αξία. (...)
Επιφανειακά ένα κείμενο αριθμών και λογιστικών αναλύσεων, η Έκθεση Λαμπρούκου αναδύει, με ένα μοναδικό τρόπο, απελπισία και πόνο για τη διαρπαγή που υπέστη η Ελλάδα κατά την περίοδο της Κατοχής. Η γνώμη μου είναι ότι η όποια διεκδίκηση αποφασίσει η χώρα, για το λεγόμενο «κατοχικό δάνειο» (δηλαδή τη λεηλασία της) έχει ως σημείο αφετηρίας το κείμενο αυτό."

----------------------------------------------------------------

Η παρούσα έκθεσις κατηρτίσθη υπό του υποφαινομένου, ευθύς μετά την λήξιν της κατοχής (1944) υποβληθείς εις την Γεν. Δ/νσιν Δημοσίου Λογιστικού, και περιέχει εξιστόρησιν των οικονομικών σχέσεων Ελλάδος και Αρχών Κατοχής κατά την περίοδον της κατοχής, μετά τον κειμένων συμφωνιών, διακοινώσεων κλπ., των εχουσών σχέσιν με οικονομικά θέματα. Πέραν όμως τούτων περιέχει, προ παντός, άπαντα τα στοιχεία οικονομικών σχέσεων Δημοσίου και Αρχών Κατοχής. Τα στοιχεία ταύτα είναι ακριβή, διότι ηντλήθησαν εκ των φακέλλων της υπηρεσίας (Γ.Δ.Δ.Λ. Δ/νσεως VII Τμήματος Α Γραφείου 1ου), εις την οποίαν ο υποφαινόμενος υπηρέτει την εποχήν εκείνην και είχε την αρμοδιότητα και την ευθύνην της τηρήσεώς των.

Εις την έκθεσιν παρουσιάζονται τα μεγέθη των συναλλαγών εις δραχμάς, αι οποίαι όμως έχουν μετατραπεί έκτοτε και υγιείς αξίας ως εις χρυσάς λίρας Αγγλίας και εν συνεχεία εις δολλάρια. Εν τη εκθέσει εξηγείται ο τρόπος της μετατροπής. Σημειούται όμως ότι διά τους λόγους οι οποίοι εξηγούνται εις την τελευταίαν παράγραφον της εκθέσεως, τα ποσά εις λίρας και δολλάρια είναι εν τη πραγματικότητι μεγαλύτερα εκείνων τα οποία εμφανίζονται εις την έκθεσιν.
Εις το τελευταίον κεφάλαιο της εκθέσεως (σελ. 88) παρουσιάζονται συγκεντρωμένα άπαντα τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία δίδουν συνοπτικήν εικόνα των συνεπειών της κατοχής διά το Δημόσιον Ταμείον.

Ι. Λαμπρούκος
Γεν. Δ/ντής Υπ. Συντονισμού
5.8.1964


Add: 2016-01-27 14:54:23 - Upd: 2016-01-28 07:26:13