Σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών
Η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-565-097-1
Andy's Publishers, Αθήνα, 1/2015
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
16 x 23 εκ., 212 σελ.
Περιγραφή

Στον τόμο αυτό εξετάζονται το ζήτημα της μη θέσπισης συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια και τα σχετικά προβλήματα που προκύπτουν, υπό το φως της καταδικαστικής για τη χώρα μας απόφασης του Τμήματος Ευρείας Σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην υπόθεση Βαλλιανάτος κ.ά. κατά Ελλάδας. Ενώ o θεσμός του συμφώνου συμβίωσης ιδρύθηκε παγκοσμίως για να ρυθμίσει το κοινωνικό πρόβλημα των άγαμων ομόφυλων ζευγαριών που αποτελούν μια κοινωνική πραγματικότητα που είχε ανάγκη προστασίας, εφαρμόσθηκε μόνο για τα ετερόφυλα ζεύγη και άφησε ακάλυπτα τα ομόφυλα, αυτά δηλαδή για τα οποία, ουσιαστικά, δημιουργήθηκε.
Οι συμβολές του τόμου εξαντλούν το θέμα του συμφώνου και εκτείνονται στην επίκαιρη προβληματική των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της σχετικής επικαιροποίησης του ελληνικού οικογενειακού δικαίου.
Η Πρόεδρος του ΙΜΔΑ Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου επισημαίνει ότι στο θέμα της ρύθμισης της συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών δεν χωρεί άλλη αναβολή, ενόψει μάλιστα της νέας μαζικής προσφυγής 160 ζευγαριών ενώπιον του ΕΔΔΑ.
Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος καταθέτει τη δική του προσωπική εμπειρία από την υπόθεση και αποδομεί τα συντηρητικά στερεότυπα που κυριαρχούν στο δημόσιο αλλά και τον επίσημο λόγο της πολιτείας. Ο Επ. Καθηγητής Σπυρίδων-Ηρακλής Ακτύπης αναλύει διεξοδικά την αναγνώριση του συμφώνου συμβίωσης υπό το πρίσμα της απαγόρευσης των διακρίσεων στην πλούσια νομολογία του ΕΔΔΑ. Η δικηγόρος Μαρία-Ανδριανή Κωστοπούλου αναζητά, με αφορμή την ιστορική απόφαση Βαλλιανάτος κ.ά. κατά Ελλάδας και τη διαρκή προσαρμογή της ΕΣΔΑ στις σύγχρονες αντιλήψεις για τη συμβίωση και την οικογένεια, τα όρια της ευρωπαϊκής συναίνεσης και το περιθώριο εκτίμησης των κρατών-μελών. Η Καθηγήτρια Κατερίνα Φουντεδάκη καταθέτει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη συνολική και συνεκτική ρύθμιση των ζητημάτων της συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών στην ελληνική έννομη τάξη. Ο διδάκτωρ Νομικής Γιώργος Καραβοκύρης ανατρέχει στη φιλοσοφία του δικαίου και φωτίζει τις ηθικοπολιτικές προκατανοήσεις που κρύβονται πίσω από τις γραμμές της απόφασης του Ευρωπαίου Δικαστή. Τέλος, ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Μιχάλης Σταθόπουλος δίνει τον δικαιοπολιτικό τόνο της προσαρμογής και της εξέλιξης του δικαίου, στον οποίο πρέπει να κινείται ο νομοθέτης όταν καλείται να ρυθμίσει ζητήματα του προσωπικού μας βίου που δοκιμάζουν τις ηθικές και κοινωνικές μας αντιστάσεις.

Ο τόμος αποτελεί τον 84ο των εκδόσεων του Ιδρύματός μας για θέματα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.


Add: 2015-09-22 11:34:50 - Upd: 2024-03-12 11:50:08