ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ
Μουσική για πιάνο και φωνή
Κυκλοφορεί
ISBN: 979-0-69151-622-5
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.12 (περ. ΦΠΑ 24%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 32 εκ., 44 σελ.
Περιγραφή

Αυτό που μου αρέσει στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, είναι η ιδιαίτερη προσωπική ποιητική του έκφραση. Είναι σίγουρα ένας ποιητής, που απευθύνεται σε πνευματικά νέους ανθρώπους, κι όχι σε κουρασμένους και βαριεστημένους.

Είναι γνωστό, ότι η περίοδος του Μεσοπολέμου γέννησε τον Υπερρεαλισμό, σαν ιδεολογία στην ποίηση, και ο Υπερρεαλισμός έδωσε στην Ελληνική ποίηση, ποιητές σαν τον Ελύτη, τον Εμπειρικό, τον Γκάτσο, τον Σαραντάρη, τον Εγγονόπουλο κ.α.

Αρκετά χρόνια προσπαθούσα να ξεχωρίσω και να διακρίνω, την διαφορά της τεχνικής έκφρασης του λόγου, στην ποίηση του Σεφέρη από την ποίηση του Ελύτη. Γιατί Οεματολο- γικά και εννοιολογικά οι διαφορές ήταν δεδομένες. Ας μην συνεχίσω όμως με αυτά, γιατί δεν αφορούν το παρόν σημείωμα.

Είχα την τύχη να διαβάσω πολύ νέος τους «ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥΣ». Και σήμερα σκέφτομαι ότι αν γνώριζα τότε μουσική, ίσως η μελοποίησή τους να ήταν ακόμα καλύτερη. Το λέω αυτό, για να αντιληφθείτε τι ένοιωσα τότε που πρωτοδιάβασα « Ό `έρωτας / Τό αρχιπέλαγος / Κι ή πρώρα των άφρών του / Κι οί γλάροι των ονείρων του / Στό πιό ψηλό κατάρτι του ό ναύτης άνεμίζει / Ένα τραγούδι. "Η, τήν άφρούρητη νυχτιάπήρανε θύμησες / Μαβιές / Κόκκινες / Κίτρινες / Τ ’ ανοιχτά μπράτσα της γεμίσανε ΰπνο / Τά ξεκούραστα μαλλιά της άνεμο / Τά μάτια της σιωπή». Θα μπουρούσα να αναφερθώ σε αρκετά παραδείγματα από το ποιητικό Αρχιπέλαγος των ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΩΝ.

Μπήκαμε στην καινούργια χρονιά του 1988. Την πολιτιστική και κοινωνική μας ζαίή, την διακρίνει ένας εξελισσόμενος προς το χειρότερο λαϊκισμός και μια αχαλίνωτη μοντερ- νοποίηση ίων πάντων. Αναρωτιέμαι πόσοι νέοι και νέες, σκύβουν σε Ποιητικά - Μουσικά έργα που τους αφορούν. Ο κάθε δημιουργός κάνει αυτό πουμπορεί. Εκπέμπει τα σήματά του σε καθορισμένα μήκη κύματος. Οι έχοντες νου και ακοή, τα πιάνουν. Οι άλλοι απολαμβάνουν την καθημερινότητα...

Η. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ

Γενάρης 1988

Περιεχόμενα

Ο ΕΡΩΤΑΣ

ΦΛΟΙΣΒΟΣ ΦΙΛΙ

ΟΝΕΙΡΑ ΟΝΕΙΡΑ

ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΟΛΑ ΤΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΕΡΗΜΙΚΗ

ΤΗΝ ΑΦΡΟΥΡΗΤΗ ΝΥΧΤΙΑ

ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΑΥΤΟ

ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΑ ΧΙΛΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

ΜΑΡΑΖΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟΣ

ΑΜΕΡΙΜΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑAdd: 2015-06-11 07:01:21 - Upd: 2016-02-19 09:10:29