50 MINUETS
FOR GUITAR
Σύνθεση μουσικής: Sor, Fernando, 1778-1839
Επιμέλεια κειμένου: Ασημακόπουλος, Ευάγγελος || Ζώη, Λίζα
Κυκλοφορεί
ISBN: 979-0-69151-204-3
Γλώσσα: Αγγλικά
€ 22.50 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 31 εκ., 72 σελ.
Περιγραφή

FERNANDO SOR (1778-1839)

O Fernando Sor είναι, χωρίς αμφιβολία, ο κορυφαίος εκπρόσωπος της κιθάρας στην Ισπανία της κλασικο-ρομαντικής περιόδου, αλλά και ένας από τους κυριότερους «σταθμούς» στην ιστορία του οργάνου.

Γεννημένος στην Βαρκελώνη, ο Sor ασχολήθηκε από πολύ μικρός με τη μελέτη της κιθάρας αλλά και τη σύνθεση γενικότερα. Έγινε γρήγορα γνωστός στην Ισπανία και είχε την ευκαιρία αργότερα να περιοδεύσει στην Αγγλία, Γαλλία, Αυστρία και Ρωσία είτε ως φημισμένος σολίστ της κιθάρας, είτε ως συνθέτης, παρουσιάζοντας ο ίδιος τα έργα του — Ορατόρια, Μπαλέτα, Ορχηστρικά σύνολα κ.λπ.

Το πλούσιο κιθαριστικό έργο του Sor περιλαμβάνει μία μέθοδο κιθάρας, διάφορες συνθέσεις, φαντασίες, σονάτες, μινουέτα, σπουδές και ακόμη έργα για 2 κιθάρες που συνήθιζε να εκτελεί με το δάσκαλό του (και αργότερα αγαπημένο του φίλο) Dionisio Aguado.

Στην έκδοση αυτή παρουσιάζονται για πρώτη φορά όλα τα μινουέτα του Fernando Sor. Βέβαια, στις αρχές του αιώνα μας, ο γνωστός Ισπανός κι- θαρίστας και δάσκαλος Domingo Prat, επιμελήθηκε και στοιχειοθέτησε —δεν γνωρίζουμε με ποιο σκεπτικό— 30 από τα αριστουργήματα αυτά της κιθαριστικής φιλολογίας, μια εργασία ιδιαίτερα σημαντική για την εποχή της. Εκτιμώντας το έργο του D. Prat κρατήσαμε τη δική του αρίθμηση στα μινουέτα (έστω και αν η σειρά δεν έχει «λογική») και βελτιώνοντας την δακτυλοθεσία, προσθέσαμε τα υπόλοιπα 20 που ο Fernando Sor είχε κατά καιρούς συνθέσει.

Με ξεχωριστή ικανοποίηση παρουσιάζουμε λοιπόν τη μοναδική αυτή έκδοση που εκτός από τον παιδαγωγικό της χαρακτήρα καλύπτει συγχρόνως και ένα κενό που υπήρχε στη φιλολογία του οργάνου.

Λίζα Ζώη - Ευάγγ. Ασημακόπουλος


Add: 2015-06-02 10:28:05 - Upd: 2023-01-12 16:14:16