Έλληνες στο Λονδίνο
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-1-910714-13-3
AKAKIA Publications, Λονδίνο, 2014
2η έκδ. || Επαυξημένη || Αναθεωρημένη
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 258 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο αυτό καταγράφει και αναλύει τις πολιτισμικές και επιστημονικές δραστηριότητες της ελληνικής κοινότητας του Λονδίνου, μιας κοινότητας που αποτελείται από χιλιάδες έλληνες φοιτητές και επιστήμονες, καθώς και από σημαντικούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Με γλαφυρό και απλό τρόπο ο συγγραφέας μάς δίνει μια γενική εικόνα των πολυάριθμων οργανώσεων, που παρά τους πενιχρούς πόρους, κατόρθωσαν την περίοδο 1974-2004 να ενεργοποιήσουν τους Έλληνες του Λονδίνου και να τους εντάξουν στον δημόσιο χώρο μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων - από διαλέξεις και συνέδρια μέχρι εκθέσεις τέχνης και συνεχείς προσπάθειες διασύνδεσης της ελληνικής διασποράς του Λονδίνου με το εθνικό κέντρο. Ιδίως κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, δηλαδή όταν το μεταπολιτευτικό κλίμα του ενθουσιασμού και της ελπίδας για ριζικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας ήταν κυρίαρχο, βλέπουμε ένα παρόμοιο κλίμα να διαμορφώνεται και στην Αγγλία και κυρίως στο Λονδίνο.

Ο Νίκανδρος Μπούρας επικεντρώνει τις μαρτυρίες του σε δράσεις στις οποίες είχε ενεργή συμμετοχή. Παρ’ όλα αυτά, ως ενεργό μέλος της κοινότητας εξετάζει τις πολύπλοκες διασυνδέσεις με άλλες δραστηριότητες, καθώς και με τρέχοντα γεγονότα στον ελληνικό χώρο. Κατορθώνει έτσι να δώσει μια σφαιρική εικόνα τού τι συνέβαινε στην ελληνική κοινότητα του Λονδίνου, μια κοινότητα ανοιχτή τόσο στην πολυπολιτισμικότητα της βρετανικής κοινωνίας, όσο και στις εξελίξεις στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Το βιβλίο, είναι γραμμένο με συστηματικό και καλά αρθρωμένο τρόπο και προφανώς δεν αφορά μόνο όσους Έλληνες έζησαν στο Λονδίνο αυτή την περίοδο. Αποτελεί αξιόλογη προσθήκη σε όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς για την ελληνική διασπορά, η οποία ως γνωστόν, έχει συμβάλει με διάφορους τρόπους και σε διάφορες εποχές, στη διαμόρφωση της νεοελληνικής κοινωνίας.

Κώστας Δροσάτος, Columbia University, Νέα Υόρκη:

Το βιβλίο αυτό αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό στοιχείο για την καταγραφή της ιστορίας της ελληνικής ομογένειας και ελπίζω οι άνθρωποι της δικής μου γενιάς να σταθούμε στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων ώστε να δυναμώσουμε την οικουμενική εθνική μας υπόσταση και να δείξουμε σε όλο τον κόσμο τις αξίες που μας ενστάλαξαν οι οικογένειές μας και οι παραδόσεις και τις οποίες πήραμε μαζί μας φεύγοντας από την Ελλάδα.

Γιώργος Ευαγγελόπουλος, Καθημερινή:

Παρουσιάζεται μια σειρά χαμένων ευκαιριών για τον εκσυγχρονισμό και εξευρωπαϊσμό των θεσμών και των λειτουργιών του ελληνικού κράτους και της εν γένει δημόσιας ζωής μας. Το συμπέρασμα είναι ότι πάντοτε υπήρχαν σημαντικοί Έλληνες επιστήμονες όχι μόνον στο Λονδίνο και τη Βρετανία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως και στις ΗΠΑ και τον Καναδά, που, συνεπικουρούμενοι από λίγους διορατικούς Έλληνες πολιτικούς, πρότειναν σχέδια προς τη σωστή κατεύθυνση. Εάν υπάρχει, όμως, κάτι που πραγματικά με ενθουσιάζει στο βιβλίο είναι ότι ο συγγραφέας του δεν απογοητεύεται από την αποτυχημένη κατάληξη αυτών των προσπαθειών αλλά αντιθέτως εμμένει στην άποψη ότι μόνον με την αξιοποίηση του εξαιρετικού ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού που διαθέτει η Ελλάδα στο εξωτερικό, όπως κι εκείνων των επιστημόνων που παραμένουν στη χώρα και, υπό αντίξοες συνθήκες, οικονομικές και άλλες, παράγουν ποιοτικά αποτελέσματα, μπορεί, εντέλει, η χώρα να ανακάμψει ουσιαστικά.

Κώστας Λυκέτσος, Johns Hopkins University, Baltimore:

Υπέροχο βιβλίο, που σφύζει από ζωή και δράση. Ο τρόπος που ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή είναι συναρπαστικός και φαίνεται πολύ αληθινό.

Βασίλειος Μαρκεζίνης, Οξφόρδη:

Εντυπωσιακή δραστηριότητα σε αριθμό και ποικιλία εκδηλώσεων. Αισθάνθηκα ότι θα ήθελα να μάθω περισσότερα. Η επιλογή από τις αφίσες και προσκλήσεις σε διάφορες εκδηλώσεις, με βοήθησε να έχω μια καλύτερη εικόνα των προσπαθειών των οργανωτών για να κρατήσουν ζωντανό τον Ελληνισμό στο Λονδίνο όλα αυτά τα χρόνια.

Μιχάλης Μόσχος, Αθήνα:

Πολύ χρήσιμο σαν μια απογραφή του πολιτιστικού και επαγγελματικού βίου των Ελλήνων του Λονδίνου όπου τόσες πολλές προσπάθειες έγιναν με τόσους πολλούς τρόπους και με πολλές δυνατότητες για τρεις δεκαετίες. Ότι έγινε στο Λονδίνο βασίστηκε ουσιαστικά στον συμπαγή ελληνισμό της παροικίας ο οποίος, κατανοώντας την σημασία των ιστορικών αλλαγών που έφερε η μεταπολίτευση, δημιούργησε νέα ζωή, σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό έργο, επεκτείνοντας τις αξίες του Ελληνισμού στην Αγγλική κοινωνία και ιδιαίτερα στις τέχνες και τα γράμματα. Δύσκολα θα υπάρξει ξανά μια ανάλογη ιστορική στιγμή για τη χώρα μας και πολύ δύσκολα θα συμπράξουν τόσες κοινοτικές, φιλελληνικές και ακαδημαϊκές δυνάμεις για την σωστή προβολή της σύγχρονης Ελλάδας. 

Αμαλία Υφαντή - Καλόφωνου, Πάτρα:

To βιβλίο αυτό είναι πολύ χρήσιμο, διότι καταθέτει ιστορικά στοιχεία, μαρτυρίες και ντοκουμέντα. Aποτελεί ένα οδοιπορικό μέσα στο χρόνο, με προσωπικά βιώματα, αποτυπωμένα με έναν εντυπωσιακά εκλεπτυσμένο τρόπο, αλλά και με την κριτική ματιά ενός επιστήμονα που παρακολουθεί τις εξελίξεις και ενεργεί δυναμικά σε μια εν δράσει κοινότητα.

Γιώργος Ψαχαρόπουλος, Washington:

Είναι μια μεγάλη προσφορά στην ελληνική ιστορία και ειδικότερα στην ιστορία του ελληνισμού της διασποράς.


Add: 2015-05-06 12:02:53 - Upd: 2016-03-31 14:01:14