Εγχειρίδιο Εκπόνησης Οικονομοτεχνικών Μελετών
Έμφαση στη Χρηματοδότηση & Αξιολόγηση Παραγωγικών Επενδυτικών Σχεδίων
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-9495-51-6
Δίσιγμα, Θεσσαλονίκη, 7/2014
2η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 48.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 1,131 γρ., 664 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Παρουσιάζει και αναλύει τη θεωρία και τις πρακτικές εφαρμογές που σχετίζονται με την κατάρτιση επενδυτικών σχεδίων καθώς και τις μεθοδολογίες – τεχνικές χρηματοδότησης και αξιολόγησης των επενδύσεων.
Περιγραφή

Η έκδοση του παρόντος έργου σκοπό έχει την συνεισφορά και παροχή εξειδικευμένων εμπειριών και τεχνικών με κατανοητό - απλό τρόπο παρουσίαση όλων των επιμέρους χαρακτηριστικών που διέπουν την κατάρτιση επενδυτικών σχεδίων, καθώς και τις μεθοδολογίες αξιολόγησης των επενδύσεων και των επιχειρησιακών προγραμμάτων. Με ιδιαίτερη έμφαση στην επεξεργασία των παραγωγικών Επενδυτικών Σχεδίων που απευθύνονται στους αναπτυξιακούς νόμους (τόσο στον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 όσο και στον νέο αναπτυξιακό νόμο 3908/11 όπως τροποποιήθηκε) και δευτερευόντως σε επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται με βάσει τις προδιαγραφές των Κοινοτικών Πλαίσια Στήριξης (ΚΠΣ) ή του νέου Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε. Σ. Π. Α.).

Επίσης, η παρούσα έκδοση (2η) προσεγγίζει τόσο θεωρητικά όσο κυρίως πρακτικά το πρόβλημα της δυστοκίας των επενδυτικών σχεδίων από πλευράς αναζήτησης και εξασφάλισης των διαφόρων πηγών χρηματοδότησης (ίδια κεφάλαια, ξένα μακροπρόθεσμα-βραχυπρόθεσμα κεφάλαια, δωρεάν κεφάλαια- επιχορήγηση δημοσίου).

Η παρουσίαση αυτού του έργου στηρίζεται στις αναλύσεις των επενδυτικών σχεδίων με βάση συγκεκριμένα πρότυπα του αναπτυξιακού νόμου ή άλλων επενδυτικών προγραμμάτων, ενώ η αξιολόγησή τους προϋποθέτει συγκεκριμένες μεθοδολογίες.

Ειδικότερα, το παρόν έργο συντάχθηκε για όσους ασχολούνται με την εκπόνηση Οικονομοτεχνικών Μελετών - επενδυτικών σχεδίων – επενδυτικών προτάσεων είτε στα πλαίσια των αναπτυξιακών νόμων είτε οποιοδήποτε άλλου εθνικού ή κοινοτικού επενδυτικού προγράμματος. Επίσης, το εγχειρίδιο αυτό απευθύνεται στους φοιτητές των ΤΕΙ/ΑΕΙ και ειδικότερα των τμημάτων Λογιστής & Χρηματοοικονομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων και έχει βασικό σκοπό να προσεγγίσει θεωρητικά και πρακτικά την τεχνική της σύνταξης - εκπόνησης  «Οικονομοτεχνικών Μελετών» καθώς και την χρηματοδότηση - αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων όπως αυτή προβλέπεται στην πράξη τόσο από τους αναπτυξιακούς νόμους (Ν.2601/98, Ν.3299/2004 και από τον νέο αναπτυξιακό νόμο 3908/11). Παράλληλα, γίνεται συνοπτική αναφορά σε ενδεικτικά κίνητρα επενδύσεων που παρέχονται μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων (π.χ. 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης).

Με άλλα λόγια, αποτελεί έναν πρακτικό οδηγό για κάθε μελετητή, σύμβουλο επενδύσεων - επιχειρήσεων, επιχειρηματία και φοιτητή, δεδομένου ότι αφενός βοηθά στην κατανόηση όλων των βασικών εννοιών, αφετέρου χρησιμοποιείται ως κύριο εργαλείο όχι μόνο άντλησης θεωρητικών γνώσεων αλλά και πρακτικής, άμεσης εφαρμογής τους σε προγραμματιζόμενα επενδυτικά σχέδια.

Το πόσο απαραίτητο είναι η υλοποίηση επενδύσεων και κυρίως παραγωγικών επενδύσεων για την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας μας, πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά ή αιτιολόγηση αφού λίγο πολύ όλοι συμφωνούν για την αναγκαιότητά τους και συνεχώς η πολιτεία - Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ανακοινώνει νέα μέτρα ενίσχυσης και προώθησης των επενδύσεων (ιδιωτικών και δημοσίων) προκειμένου να δημιουργηθούν νέες ή να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας, να βελτιωθεί η παραγωγικότητα - ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και γενικά να βελτιωθεί το επίπεδο ανάπτυξης της χώρας.


Add: 2015-04-14 06:26:42 - Upd: 2021-04-02 13:29:27