Οι σπουδές για την αναπηρία σήμερα
Επιστημονική επιμέλεια: Καραγιάννη, Γιώτα
Επιμέλεια κειμένου: Barnes, Colin || Barton, Len || Oliver, Michael
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-458-369-0
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 2014
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 28.86 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Απροσδιόριστο δέσιμο
14 x 21 εκ., 536 σελ.
Περιγραφή

Το παρόν συλλογικό έργο παρέχει μια νέα και καινοτομική επισκόπηση των κρίσιμων ζητημάτων και των συζητήσεων εντός του πεδίου των σπουδών για την αναπηρία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου έκρηξη του ενδιαφέροντος για το γενικότερο πεδίο της αναπηρίας και των σχετικών σπουδών μεταξύ ακαδημαϊκών και ερευνητών σε πανεπιστήμια και κολέγια σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό έχει επιφέρει τη δημιουργία ενός ταχέως επεκτεινόμενου βιβλιογραφικού όγκου υπό το πρίσμα διαφόρων επιστημονικών τομέων, όπως των πολιτισμικών σπουδών, των αναπτυξιακών σπουδών, της γεωγραφίας, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της κοινωνικής πολιτικής, της κοινωνικής ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας. Το βιβλίο `Οι Σπουδές για την Αναπηρία Σήμερα` προσφέρει μια ανεκτίμητη εισαγωγή στους νεοαναδυόμενους επιστημονικούς διάλογους και στις επιστημονικές αντιπαραθέσεις, καθώς και μια γενική επισκόπηση αυτού του σημαντικού ερευνητικού πεδίου.
Η έμφαση που δίνεται στο παρόν συλλογικό έργο είναι πρωτίστως κοινωνιολογική και, παρότι οι συγγραφείς επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις καινοτομίες και στην προώθηση των υπαρχουσών θεωριών, τα επιχειρήματα που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο έχουν σημαντικές δυνατότητες εφαρμογής σε επίπεδο πολιτικής και σχεδιασμού πολιτικών για την αναπηρία. Τα επιχειρήματα αυτά αναπτύσσονται υπό το πρίσμα της ενεργούς ενασχόλησης και της ακτιβιστικής δράσης τόσο διακεκριμένων ειδικών όσο και νεοεισερχομένων στο πεδίο αυτών των σπουδών. Μεταξύ των θεμάτων που καλύπτονται περιλαμβάνονται: η ιστορία της ανάπτυξης των σπουδών για την αναπηρία στη Βρετανία και την Αμερική· οι κεντρικές ιδέες, τα ζητήματα και οι στοχαστές· ο ρόλος του σώματος· οι διαχωρισμοί και οι ιεραρχίες· η ιστορία, η εξουσία και η ταυτότητα· η εργασία, η πολιτική και το αναπηρικό κίνημα· η παγκοσμιοποίηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η έρευνα και ο ρόλος της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Το ανά χείρας βιβλίο θα αποτελέσει ένα αναπόσπαστο εγχειρίδιο των σπουδών για την αναπηρία για τους φοιτητές, αλλά θα αποδειχθεί επίσης ανεκτίμητης αξίας και για τους ειδικούς επιστήμονες, για πολλούς ερευνητές, σχεδιαστές πολιτικής, επαγγελματίες, για τον κάθε ανάπηρο και μη ανάπηρο πολίτη που ενδιαφέρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το θέμα της αναπηρίας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Οι Συνεισφέροντες Συγγραφείς
Πρόλογος
Σπουδές για την Αναπηρία και Παιδαγωγική της Ένταξης
Γιώτα Καραγιάννη
1 Εισαγωγή
Colin Barnes, Mike Oliver και Len Barton
2 Αμερικανικός Πραγματισμός, Κοινωνιολογία και η Ανάπτυξη των Σπουδών για την Αναπηρία
Gary L. Albrecht
3 Θεωρία της Αναπηρίας: Κεντρικές Ιδέες, Ζητήματα και Στοχαστές
Carol Thomas
4 Αναπηρία και Σώμα
Bill Hughes
5 Διατυπώνοντας Θεωρίες Περί Διαχωρισμών και Ιεραρχιών: Προς μια Επικράτηση των Κοινών Στοιχείων ή της Διαφορετικότητας;
Ayesha Vernon και John Swain
6 Ιστορία, Εξουσία και Ταυτότητα
Anne Borsay
7 Εργασία, Αναπηρία, Ανάπηροι Πολίτες και Ευρωπαϊκή Κοινωνική Θεωρία
Paul Abberley
8 Στοχεύοντας Ψηλά: Πολιτική και Αναπηρία στις Αρχές του Εικοστού Πρώτου Αιώνα
Phil Lee
9 Ακαδημαϊκοί Διάλογοι και Πολιτική Συνηγορία: Το Αναπηρικό Κίνημα στις Η.Π.Α.
Harlan Hahn
10 Παγκοσμιοποίηση και Αναπηρία
Chris Holden και Peter Beresford
11 Αναπηρία, Ιδιότητα του Πολίτη και Δικαιώματα σε έναν Μεταβαλλόμενο Κόσμο
Marcia H. Rioux
12 Χειραφετική Έρευνα και Αναπηρία
Geof Mercer
13 Αναπηρία, Ακαδημαϊκή Κοινότητα και Ενταξιακή Κοινωνία
Colin Barnes, Mike Oliver και Len Barton
Μεταφραστικό Σημείωμα
Ευρετήριο Ονομάτων
Ευρετήριο Όρων

Add: 2014-08-07 13:23:31 - Upd: 2021-03-17 18:29:26