Ήθη και έθιμα
Τότε και τώρα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-9595-28-5
Ωρίωνας, Θεσσαλονίκη, 1/2014
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 9.94 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Απροσδιόριστο δέσιμο
16 x 22 εκ., 110 σελ.
Περιγραφή

Μέσα από το βιβλίο "Ήθη και Έθιμα", η συγγραφέας Σοφία ΠΑτούχα-Δημητρούκα, επιχειρεί μια περιγραφική προσέγγιση στις κοινωνικές συνήθειες και στα γνωρίσματα του παρελθόντος που διαμορφώθηκαν, από τη λαϊκή μας παράδοση.

Αξιοπρόσεκτος είναι ο παραλληλισμός που παραθέτει με αποδεικτικά μέσα (φωτογραφικό υλικό, προσωπικές μαρτυρίες, συγκεκριμένα περιστατικά) της "τότε" εποχής σε σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα και την ανατρεπτική μας καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα η οποία αντικαταστάθηκε από τις νέες τάσεις της τεχνολογίας, επηρεάζοντας και διαμορφώνοντας καινούργιες συνθήκες ζωής, νέες ανάγκες και διαφορετικά δεδομένα. 

Με μια απλή παρατήρηση, τα ήθη και τα έθιμα ειναι οι άγραφοι κανόνες, είτε δικαίου είτε τρόπου ζωής, που διαμορφώνονται λόγω της παλαιάς επαναλμβανόμενης και ομοιόμορφης εφαμοργής τους. Η συγγραφέας κατορθώνει επιτυχώς να σκιαγραφήσει τη σύγκριση και την πλατιά αντίθεση του "τότε" και του "τώρα", χρησιμοποιώντας εκφραστικές περιγραφές, εύστοχες παρατηρήσεις καθώς και ευδόκιμες διηγήσεις με μια εντελώς πηγαία κριτική διάθεση, με τρόπο που σου προκαλεί αβίαστα την εντύπωση του θαυμασμού.Παράλληλα, "φυτεύει" το "μόσχευμα" του ηθικού σεβασμού στη ρίζα της ελληνικής προέλευσής σου.


Add: 2014-06-16 07:31:45 - Upd: 2018-09-03 10:48:14