Ο νεκρός
Le Mort (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-505-104-4
Άγρα, Αθήνα, 12/2013
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 15.92 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 80 σελ.
Περιγραφή

Επανακυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα, σε νέα μορφή, με σκληρή βιβλιοδεσία και ειδικό χαρτί, `Ο ΝΕΚΡΟΣ` του GEORGES BATAILLE, που πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1981, σε μετάφραση ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΕΤΡΑ, λίγο μετά την `Ιστορία του ματιού` και λίγο πριν τη `Μαντάμ Εντουαρντά`. Η νέα έκδοση συνοδεύεται από τη σειρά 14 σχεδίων `The Dead Man` της ζωγράφου ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΣΟΥΛΟΥ, που εκτέθηκε το 2012 στην γκαλερί Capitain Petzel στο Βερολίνο.
Ο `ΝΕΚΡΟΣ` ΤΟΥ ΖΩΡΖ ΜΠΑΤΑΙΓ
Ο νεκρός του τίτλου του βιβλίου, ο Εντουάρ, εραστής της Μαρίας, έχει μόλις πεθάνει στην αρχή της ιστορίας, και ο θάνατός του προξενεί στη Μαρία μια κατάσταση αποχαλίνωσης και έκστασης. Αυτό ίσως να υπονοεί μια προηγούμενη κατάσταση περιορισμού και δέσμευσης από τον εραστή. Ωστόσο, ο Μπατάιγ μας αποκαλύπτει ότι, καθώς ο Εντουάρ πέθαινε, της ζήτησε να γδυθεί τελείως.
Η Μαρία παραβιάζει και αποσυναρμολογεί τους κοινωνικούς κανονιστικούς κώδικες - με τη γύμνια, το ακόρεστο μεθύσι και τον αχόρταστο ζωώδη πόθο της. Πραγματικά πίνει και συνουσιάζεται σαν να μην υπάρχει αύριο: εξάλλου επιβεβαιώνει επανειλημμένα ότι θα πεθάνει το πρωί.
`Στον Νεκρό ο Μπατάιγ ανακατεύει τη θνητότητα και το σκοτεινό μπουρλέσκ, το κροτάλισμα του θανάτου με τον οργασμό και το γοερό γέλιο, που συνδυάζονται για να δημιουργήσουν την απόλυτη εξαθλίωση`.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Ο ΝΕΚΡΟΣ: I-XXVIII
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Ο ΤΥΦΛΟΣ / Ο ΝΕΚΡΟΣ
ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ THE DEAD MAN ΤΗΣ ΧΡ. ΣΟΥΛΟΥ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:29:24