Εφαρμογές συνδυαστικής ανάλυσης
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-7996-43-5
Εκδόσεις Βαρβαρήγου, Πειραιάς , 2010
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Χαρτόδετο
368 σελ.
τ. 1
Περιγραφή

Σε αυτό το δίτομο σύγγραμα, γίνεται μία παρουσίαση των θεμάτων που άπτονται της Συνδυαστικής Ανάλυσης. Τα πρώτα προβλήματα συνδυαστικής ανάλυσης εμφανίζονται σε έργα των αρχαίων Ελλήνων όπως του Αριστοτέλη, του Ευκλείδη, του Πλούταρχου, του Ηφαιτίωνος, του Διόφαντου, του Πάππου και του Αμμωνίου. Η συστηματική όμως αντιμετώπιση των θεμάτων της άρχισε τον 15ο αιώνα. Στη σημερινή εποχή, η Πληροφορική και οι υπολογιστές διεύρυναν τα πεδία και τους χώρους εφαρμογών της.

Ο Λογισμός των Πιθανοτήτων και αργότερα η Στατιστική έγιναν αφορμή να θεμελιωθεί η Συνδυαστική Ανάλυση ως ανεξάρτητος κλάδος.

Σε αυτόν τον τόμο παρουσιάζονται: βασικές έννοιες, πρότυπα και μεταθέσεις, tableau, μήτρες και συνδυαστική, αριθμοί Euler - Bernoulli - Genocchi - Stirling, κυκλικές μεταθέσεις, γεννήτριες συναρτήσεις, δυαδικά δένδρα - μεταθέσεις, προβλήματα μεταθέσεων, διαφορές, μεταθέσεις Black, Inversion, μέγιστες αλυσίδες υπολέξεων, μεταθέσεις Baxter, στοιχεία συνδυαστικής ανάλυσης, γραφήματα - δένδρα, αλγόριθμος διαδρομών ελάχιστου μήκους καθώς και σύγχρονοι μέθοδοι βελτιστοποίησης.