Έμι Νέδερ
Η κυρία της άλγεβρας
Emmy Noether : The Mother of Modern Algebra (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-6640-56-8
Τραυλός, Αθήνα, 7/2009
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 16.53 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 305 γρ., 236 σελ.
Περιγραφή

1889, Ερλάνγκεν, Γερμανία, στο σπίτι των Νέδερ.
"Μπαμπά... τι κάνεις όλη την ημέρα;"
"Τι παράξενη ερώτηση από το επτάχρονο κοριτσάκι μου! Είμαι μαθηματικός. Διαβάζω και διδάσκω μαθηματικά", απάντησε ο καθηγητής Νέδερ.
"Θέλω κι εγώ να γίνω μαθηματικός."
"Όχι, Έμι. Η ζωή του μαθηματικού είναι προορισμένη για τα αγόρια. Εσύ θα γίνεις μια υπέροχη γυναίκα και θα περνάς τις ημέρες σου μαγειρεύοντας, ράβοντας και ανατρέφοντας τα παιδιά σου. Θα πρέπει να αφήσεις τις σοβαρές σπουδές για τους άντρες. Έτσι γινόταν ανέκαθεν."

1917, στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. «Κύριοι», φώναξε ο Χίλμπερτ, "μιλάμε για μια θέση σε πανεπιστήμιο, όχι σε δημόσια λουτρά. Το φύλο του αιτούντος δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο." "Είναι ευφυέστατη, ίσως πιο ευφυής απ` όλους μας", συμπλήρωσε ο Κλάιν.
"Ναι, έχει εβραϊκή καταγωγή, όπως πολλοί σ` αυτό το πανεπιστήμιο και δεν νομίζω ότι θεωρείται μειονέκτημα το ότι είναι ειρηνόφιλη."
"Χθες συζητούσα με τη Fraulein Δόκτορα Νέδερ. Η μαθηματική απόδειξη της θεωρίας μου, ακόμη και για εμένα, είναι μεγάλη αγγαρεία. Οι επαναστατικές τεχνικές της Νέδερ στην αφηρημένη άλγεβρα οδηγούν στην τέλεια μαθηματική διατύπωση της σχετικότητας", πρόσθεσε ο Αϊνστάιν.

1922, στο Μαθηματικό Ινστιτούτο του Γκέτινγκεν. Η Νέδερ διέθετε μια αφοσιωμένη ομάδα φοιτητών, ανδρών και γυναικών. Την ακολουθούσαν παντού και ονομάζονταν "τα αγόρια της Νέδερ". Ήταν πρωτοπόρος σε ένα πεδίο που θα αποτελούσε το μέλλον των μαθηματικών - στο εξής η άλγεβρα δεν θα ήταν ποτέ πια η ίδια.

1933, Κολέγιο Μπριν Μορ, στην Πενσιλβάνια της Αμερικής. Το Ίδρυμα Ροκφέλερ χρηματοδοτεί τη συνεργασία της εξόριστης καθηγήτριας με το Ινστιτούτο Ανωτέρων Μελετών του Πρίνστον. Η δεσποινίς Νέδερ είναι η σπουδαιότερη γυναίκα μαθηματικός που γνώρισε ποτέ ο κόσμος - είναι η μητέρα της σύγχρονης αφηρημένης άλγεβρας.

1935, στο Νοσοκομείο του Μπριν Μορ. Μετά την εγχείρηση, η Έμι πέφτει σε κώμα και πεθαίνει. Δεν υπήρξε παιδί-θαύμα. Τουναντίον, ξεκίνησε όψιμα και η παραγωγικότητά της αύξαινε καθώς μεγάλωνε. Έφυγε αναπάντεχα, στο απόγειο της δημιουργικής της δύναμης.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΗΛΕΩΝ
Η ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΓΕΒΡΑ;
ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΚΟΡΝΤΑΝ
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ TOECHTERSCHULE
ΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: Η ΝΕΑΡΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
Η ΕΜΙ ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ ΣΤΟ ΓΚΕΤΙΝΓΚΕΝ
ΛΕΚΤΩΡ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ: Η FRAULEIN ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΔΟΚΤΩΡ ΕΜΙ ΝΕΔΕΡ
ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΔΕΡ
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΟ ΓΚΕΤΙΝΓΚΕΝ
ΕΜΙ ΝΕΔΕΡ: ΜΙΑ ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ: ΕΞΟΡΙΑ
Η ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑ ΣΤΟ ΜΠΡΙΝ ΜΟΡ
ΤΙΜΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Η ΕΝΝΙΑΡΑ ΤΡΙΛΙΖΑ
ΛΕΞΙΚΟ ΟΡΩΝ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:29:09