Εκσυγχρονισμός "εκτός έδρας" και οι συγκρούσεις των πολιτισμών
Γαλλικές πολεοδομίες και η Χάρτα των Αθηνών από την άλλη όχθη της Μεσογείου
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-98216-1-2
ERGON IV, Αθήνα, 2008
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Βιβλίο (άγνωστο δέσιμο)
600 σελ.
Περιγραφή

Εκδόθηκε το 2008 από τις αρχιτεκτονικές εκδόσεις ΕRGON IV και σήμερα διατίθεται αποκλειστικά από το ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ και τα συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία.

Για επικοινωνία με τις εκδόσεις:

koukounari.editions@gmail.com

www.facebook.com/koukounari.editions

Για επικοινωνία με την συγγραφέα

kiku@wanadoo.frΕΝΑΣ πολεοδομικός και αρχιτεκτονικός ιστορικός οδηγός γιατις πόλεις που έφτιαξαν την Ευρώπη του σήμερα.Εμπνευσμένο από τη σύγχρονη ιστορία της Μεσογείου και από τις διακυμάνσεις που την συγκλόνισαν τον 20ό αιώνα, το βιβλίο αυτό περιδιαβαίνει τις πόλεις της νότιας όχθης της Λεκάνης για να διαβάσει και να μάθει μέσα από αυτές την πολεοδομική, αρχιτεκτονική και κοινωνική ιστορία της νεότερης Ευρώπης.

Κινήματα, θεωρίες και ιδέες, που γεννήθηκαν στη Δύση επί δύο αιώνες, επηρεάζοντας την πολιτική, την οικονομία, τους κοινωνικούς θεσμούς, την καθημερινή ζωή και τον ίδιο τον άνθρωπο, βρήκαν τις πρώτες τους εφαρμογές έξω από την Ευρώπη, στην άλλη όχθη της Μεσογείου, στα πλαίσια και το χώρο των ευρωπαϊκών αποικιών και προτεκτοράτων.

Πεδία πειραματισμού οι βορειοαφρικανικές πόλεις, είδαν πρώτες την πολεοδομική και αρχιτεκτονική έκφραση του ευρωπαϊκού επεκτατισμού, την υλοποίηση των ανθρωπιστικών ιδεών του 19ου αιώνα, των νεογέννητων σοσιαλιστικών θεωριών του μεσοπολέμου και των φιλελεύθερων ιδεολογιών που έφερε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Είδαν την εφαρμογή των αρχών του Μοντέρνου Κινήματος και της Χάρτας των Αθηνών στην πληρότητά της, εκεί όπου οι τοπικοί θεσμοί ήταν πιο εύπλαστοι, η ιστορία πιο ευάλωτη και οι διεθνείς πολιτικές εντάσεις λιγότερο εκκωφαντικές.

Εκεί όμως είδαν και οι μητροπόλεις για πρώτη φορά, και μέτρησαν, τα αποτελέσματα των «εξαγόμενων» αυτών εφαρμογών πριν να τις επανεισαγάγουν στην Ευρώπη μόλις οι συνθήκες θα το επέτρεπαν. Και εκεί τελικά συνάντησαν και τις μεγαλύτερες εκπλήξεις, που γεννήθηκαν μέσα από τις αλληλεπιδράσεις των πολιτισμών και που σημάδεψαν μέχρι σήμερα τις διαπολιτισμικές σχέσεις.

Μια αμφίδρομη διαδρομή μέσα από τα αρχιτεκτονικά, τα πολεοδομικά και τα κοινωνικά φαινόμενα, μια ιστορία των συγκρούσεων των πολιτισμών, μα πάνω απ’ όλα, μια περιπλάνηση μέσα στο χρόνο και το χώρο, στις πόλεις που νομίζουμε ενός κόσμου αλλιώτικου, και που όμως είναι εκείνες ακριβώς που έφτιαξαν τις πόλεις στις οποίες ζούμε σήμερα.

Η έκδοση προλογίζεται από τον Λουδοβίκο Βασενχόβεν, αρχιτέκτονα-πολεοδόμο, Διδάκτορα Ομότιμο Καθηγητή του Ε.Μ.Π.. Το κείμενο συντάχθηκε με βάση τη διδακτορική διατριβή της συγγραφέα με τίτλο Ευρωπαϊκή Πολεοδομία του Εκσυγχρονισμού και η Ανάπτυξη στον Αραβικό Κόσμο, που υποστηρίχτηκε το καλοκαίρι του 2005 στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο (με συμβουλευτική επιτροπή τους καθηγητές Λ. Βασενχόβεν και Δ. Φιλιππίδη και ειδικό σύμβουλο τον αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Π. Ψωμόπουλο).