Εισαγωγή στα μικροϋπολογιστικά συστήματα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-209-500-3
Κλειδάριθμος, Αθήνα, 2001
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 35.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 496 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται κυρίως στους φοιτητές των Πολυτεχνικών Σχολών, της Σχολής Ικάρων καθώς και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, όπου διδάσκεται το μάθημα των Μικροεπεξεργαστών. Προϋποθέτει ένα υπόβαθρο Ψηφιακών Ηλεκτρονικών και Εισαγωγής στην Πληροφορική.
Οι βασικοί στόχοι του βιβλίου είναι τρεις: α) Να διδάξει τη σχεδίαση των μικροϋπολογιστικών συστημάτων στην πράξη. β) Να εξηγήσει τη δομή των σημερινών PC μέσα από την ιστορική τους εξέλιξη γ) Να εξοικειώσει τον υποψήφιο μηχανικό με το επάγγελμά του. Για την επίτευξη του τελευταίου στόχου, η παρουσίαση της ύλης γίνεται από τεχνολογική άποψη, από τη σκοπιά του μηχανικού, παρέχεται πλήθος αντιπροσωπευτικών παραδειγμάτων και ρεαλιστικών ασκήσεων, κατά την ανάπτυξη της ύλης επεξηγείται πληθώρα τεχνικών όρων με ταυτόχρονη παρουσίαση της ελληνικής και διεθνούς ορολογίας, καλλιεργείται η ανάπτυξη κριτικής ικανότητας, αναλυτικής και συνθετικής σκέψης και της νοοτροπίας του μηχανικού γενικώτερα.
Η μεθοδολογία ανάπτυξης της ύλης είναι η εξής: Αρχίζει με την παρουσίαση ενός απλού και ιστορικού μικροεπεξεργαστή, του 8085, για την εισαγωγή των θεμελιωδών εννοιών. Συνεχίζει εξετάζοντας τα άλλα βασικά συστατικά ενός μικροϋπολογιστικού συστήματος, δηλαδή τα διάφορα είδη μνημών (RAM, ROM, EPROM, Flash κ.τ.λ.) περιφερειακών συσκευών και θυρών Εισόδου/ Εξόδου. Παρουσιάζονται οι μηχανισμοί των Διακοπών και της Άμεσης Προσπέλασης Μνήμης (DMA) με τη βοήθεια των αντιστοίχων περιφερειακών του 8085, που χρησιμοποιήθηκαν και στα πρώτα PC (ΧΤ, ΑΤ). Με τα παραπάνω περιφερειακά και τη χρήση χάρτη μνήμης και Ε/Ε διδάσκεται η μεθοδολογία σχεδίασης μικροϋπολογιστικών συστημάτων, από απλών μέχρι πιο σύνθετων. Τέλος, αναλύεται η αρχιτεκτονική του ΙΒΜ PC και παρουσιάζονται οι τρέχουσες εξελίξεις στους επεξεργαστές (Πέντιουμ 4), τα σύγχρονα chipset και οι σημερινές μητρικές κάρτες προσωπικών υπολογιστών.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Αντί προλόγου
Συντομογραφίες
Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή
Κεφάλαιο 2: Αρχιτεκτονική του 8085
Κεφάλαιο 3: Οι εντολές του 8085
Κεφάλαιο 4: Προγραμματισμός του 8085
Κεφάλαιο 5: Περί μνημών
Κεφάλαιο 6: Διασύνδεση του μΕ με περιφερειακές συσκευές
Κεφάλαιο 7: Σύνθεση μΥ Συστήματος
Κεφάλαιο 8: Διακοπές
Κεφάλαιο 9: Άμεση προσπέλαση μνήμης
Κεφάλαιο 10: Χρονομετρήσεις
Κεφάλαιο 11: Μελέτη του μΥ/Σ του ΙΒΜ PC
Κεφάλαιο 12: Κριτήρια σχεδίασης μΥ Συστήματος
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
Βιβλιογραφία
Ευρετήριο

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00