Άρνηση μαρτυρίας
Βιέννη, Άουσβιτς, Νέα Υόρκη
Weiter Leben : Eine Jugend (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-310-331-8
Θεμέλιο, Αθήνα, 4/2008
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γερμανική
€ 16.96 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 492 γρ., 318 σελ.
Περιγραφή

Ένα σοβαρό ατύχημα σε μια επίσκεψή της στο Γκαίτινγκεν της Γερμανίας το 1988 ζωντάνεψε απειλητικά αναμνήσεις από το κατεξοχήν `ατύχημα` της ζωής της: το ναζισμό και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Η Ruth Kluger δεν επιδιώκει να εντυπωσιάσει ή να εκπληρώσει τις προσμονές των αναγνωστών. Δεν ενδύεται το ρόλο του κατήγορου και του δικαστή, μα ούτε εμμένει στο θρήνο και τις αιτιάσεις. Κύριο μέλημά της δεν είναι, όπως θα περιμέναμε, η ιστορική ανασκόπηση, αλλά η σύγκρουση - διότι ομιλείν εστί ερίζειν. Η ευελιξία του πνεύματος που γεμίζει τις γραμμές αυτού του βιβλίου φαίνεται από το ότι η ίδια η συγγραφέας δεν μπορεί και δεν εννοεί να ησυχάσει.
Το αυτοβιογραφικό αφήγημα `Άρνηση μαρτυρίας` βρήκε ένα τέλος, οι σκέψεις όμως εξακολουθούν να τρέχουν: `Τα πάντα είναι πάλι ανοιχτά και ρευστά και πρέπει να βιαστώ να τελειώνω, ειδεμή ποιος ξέρει αν είναι αύριο ακόμη τα ίδια. Απόβλητα της νύχτας, ξεβρασμένα στην όχθη της αυγής: προκαταλήψεις, μίση, αυτολύπηση - ποιος ξέρει τι να ονειρεύτηκε. Ξυπνά κανείς σαν να κολυμπούσε στη Νεκρή Θάλασσα, η ψυχή του κολλάει αλάτι και χημικές ουσίες`. Κι αρχίζει η `επίπονη αναζήτηση των λέξεων της ημέρας για να ντύσεις τις νωπές σκέψεις του σκιόφωτος`.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ - ΒΙΕΝΝΗ
ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ - ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
ΤΕΡΕΖΙΕΝΣΤΑΤ
ΑΟΥΣΒΙΤΣ - ΜΠΙΡΚΕΝΑΟΥ
ΚΡΙΣΤΙΑΝΣΤΑΤ (ΓΚΡΟΣ-ΡΟΖΕΝ)
ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΑΠΟΔΡΑΣΗ
ΒΑΥΑΡΙΑ
ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΡΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ - ΓΚΑΙΤΙΝΓΚΕΝ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:28:55