Άπαντα 9
Βιβλιοθήκης ιστορικής: Βίβλος τρισκαιδεκάτη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-352-413-7
Κάκτος, Αθήνα, 1998
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Αρχαία || Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Αρχαία
€ 14.84 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
13 x 21 εκ., 333 σελ.
τ. 9
Περιγραφή

`Το Δέκατο Τρίτο Βιβλίο`:
Ανοίγοντας ετούτο το βιβλίο ο Διόδωρος θέτει γενικά το πρόβλημα των προλόγων στα βιβλία του, υποδηλώνοντας την επιθυμία του να γράφει στο καθένα διεξοδικούς προλόγους, όπου δίνεται η γενική άποψη του θέματος, και να περνάει στην συνέχεια στην έκθεση των γεγονότων. Η έκταση όμως της ύλης του τον υποχρεώνει να περιορίζεται στην ανακοίνωση μόνο της χρονικής περιόδου που καλύπτει το κάθε βιβλίο. Αντιστοίχως, ο επίλογος των βιβλίων, καθώς και του παρόντος, είναι σύντομος και επιγραμματικός. Το κυρίως περιεχόμενο του βιβλίου καλύπτει την περίοδο από τη Σικελική εκστρατεία, το 414 π. Χ., μέχρι τη λήξη του Πελοποννησιακού και του πρώτου πολέμου των Καρχηδονίων κατά του Διονυσίου, το 405 π. Χ. (Από την έκδοση)


Ο Διόδωρος (90-30 π.Χ. περίπου) γεννήθηκε στην πόλη Αγύριον της Σικελίας. Οι λίγες πληροφορίες που διαθέτουμε για τη ζωή του προέρχονται από αναφορές του ιδίου. Κατά τη μακροχρόνια περιήγησή του στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αίγυπτο συγκέντρωσε, μέσα από τη μελέτη σε βιβλιοθήκες και αρχεία, μεγάλο μέρος του υλικού της ιστορικής συγγραφής του.
Το έργο του, η `Βιβλιοθήκη Ιστορική` (σαράντα βιβλία, πολλά των οποίων σώζονται αποσπασματικά) είναι παγκόσμια ιστορία από τα αρχαιότατα μυθικά χρόνια μέχρι τον Γαλατικό πόλεμο του Καίσαρα (59 π.Χ.).
Το σύγγραμμα καταγράφει γεγονότα και πράξεις, αναφερόμενο επίσης σε γεωγραφικές και εθνογραφικές σχέσεις, σε ήθη και πολιτισμούς λαών. Πέραν της άλλης σπουδαιότητάς του, έχει την πρόσθετη αξία ότι αναπληρώνει την απώλεια πολλών έργων της αρχαιότητας, τα οποία μόνο μέσω του Διόδωρου μπορέσαμε να γνωρίσουμε.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Εισαγωγή
Κείμενο - Μετάφραση
Βιβλιοθήκης Ιστορικής Βίβλος Δεκάτη Τρίτη
Σχόλια
Παράρτημα
Πίνακας κύριων ονομάτων

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:28:53