Άπαντα 8
Βιβλιοθήκης ιστορικής: Βίβλος δωδεκάτη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-352-412-0
Κάκτος, Αθήνα, 1998
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Αρχαία || Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Αρχαία
€ 11.66 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
13 x 21 εκ., 238 σελ.
τ. 8
Περιγραφή

Στο δωδέκατο βιβλίο του Διόδωρου περιέχονται τα εξής:
Περί της εκστρατείας των Αθηναίων στην Κύπρο. Περί της αποστασίας των Μεγαρέων από τους Αθηναίους. Περί της μάχης που έγινε στην περιοχή της Κορώνειας μεταξύ Αθηναίων και Βοιωτών. Περί της εκστρατείας των Αθηναίων στην Εύβοια. Ο πόλεμος στη Σικελία των Συρακουσίων εναντίον των Ακραγαντίνων. Η κτίση των Θουρείων στην Ιταλία και η εμφύλια έριδα. Πως ο Χαρώνδας από τους Θούριους, όταν εκλέχτηκε νομοθέτης, έγινε αιτία πολλών αγαθών στην πατρίδα του. Πως ο Ζάλευκος που θέσπισε τους νόμους στους Λοκρούς, απέκτησε μεγάλη δόξα. Πως οι Αθηναίοι, αφού εκδίωξαν τους Εστιαιείς, έστειλαν δικούς τους οικιστές. Περί του πολέμου που έγινε από τους Θουρίους εναντίον των Ταραντίνων. Περί της εμφύλιας έριδας στη Ρώμη. Περί του πολέμου των Σαμίων προς τους Μιλήσιους. Πως οι Συρακούσιοι εκστράτευσαν εναντίον των Πικηνών και ισοπέδωσαν την πόλη τους. Πως ξέσπασε στην Ελλάδα ο πόλεμος που ονομάστηκε Κορινθιακός. (Από την έκδοση)

Ο Διόδωρος (90-30 π.Χ. περίπου) γεννήθηκε στην πόλη Αγύριον της Σικελίας. Οι λίγες πληροφορίες που διαθέτουμε για τη ζωή του προέρχονται από αναφορές του ιδίου. Κατά τη μακροχρόνια περιήγησή του στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αίγυπτο συγκέντρωσε, μέσα από τη μελέτη σε βιβλιοθήκες και αρχεία, μεγάλο μέρος του υλικού της ιστορικής συγγραφής του.
Το έργο του, η `Βιβλιοθήκη Ιστορική` (σαράντα βιβλία, πολλά των οποίων σώζονται αποσπασματικά) είναι παγκόσμια ιστορία από τα αρχαιότατα μυθικά χρόνια μέχρι τον Γαλατικό πόλεμο του Καίσαρα (59 π.Χ.).
Το σύγγραμμα καταγράφει γεγονότα και πράξεις, αναφερόμενο επίσης σε γεωγραφικές και εθνογραφικές σχέσεις, σε ήθη και πολιτισμούς λαών. Πέραν της άλλης σπουδαιότητάς του, έχει την πρόσθετη αξία ότι αναπληρώνει την απώλεια πολλών έργων της αρχαιότητας, τα οποία μόνο μέσω του Διόδωρου μπορέσαμε να γνωρίσουμε.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Εισαγωγή
Κείμενο - Μετάφραση
Βιβλιοθήκης Ιστορικής Βίβλος Δωδέκατη
Σχόλια
Πίνακας κύριων ονομάτων

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:28:53