Άπαντα 8
Περί δηλητηρίων φαρμάκων, Περί ιοβόλων, Περί λίθων, De herbis femininis
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-352-855-5
Κάκτος, Αθήνα, 2000
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Αρχαία || Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Αρχαία
€ 12.72 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
13 x 21 εκ., 292 σελ.
τ. 8
Περιγραφή

ΠΕΡΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ: Τα δηλητήρια. Πρόληψη και θεραπεία. Ενδεικτικά: Κανθαρίδα, βούπρηστη, σαλαμάνδρα, δορύκνιο, ακόνιτο, κορίανδρος, κώνειο, μανδραγόρας, όπιο, παπαρούνα, γύψος, υδράργυρος, βδέλλες κ.ά.
ΠΕΡΙ ΙΟΒΟΛΩΝ: Σχετικά με τα ζώα που φέρουν δηλητήριο. Επίσης για τη λύσσα (ο λυσσασμένος σκύλος).
ΠΕΡΙ ΛΙΘΩΝ: Γλωσσάριο των βασικών ορυκτών και των ιατρικών τους χρήσεων.
DE HERBIS FEMININIS: Λατινική μετάφραση κάποιων κεφαλαίων από το έργο του Διοσκουρίδη Περί ύλης ιατρικής. Ενδεικτικό για την αντιμετώπιση των αρχαίων κειμένων από τους μεταγενέστερους στον λατινόφωνο κόσμο.
Ο Διοσκουρίδης, ο μεγαλύτερος φαρμακολόγος και βοτανολόγος της αρχαιότητας, γεννήθηκε τον 1ο αι. μ.Χ. στην Ανάζαρβο της Κιλικίας. Ελάχιστα γνωρίζουμε για τη ζωή του: σπούδασε ιατρική στην Ταρσό κοντά στον Άρειο της Ασκληπιάδας Σχολής, έλαβε την ιδιότητα του ρωμαίου πολίτη και πιθανώς υπηρέτησε και στις τάξεις του ρωμαϊκού στρατού. Σίγουρα πάντως ταξίδεψε σε πολλές περιοχές, προκειμένου να συλλέξει τις απαραίτητες για τη συγγραφή των έργων του πληροφορίες. Μέσα στα έργα του καταγράφεται όλη η αρχαία φαρμακολογία, βοτανολογία και πρακτική ιατρική, αλλά και πολλά στοιχεία της λαϊκής παράδοσης, των προλήψεων και του καθημερινού βίου της εποχής, με μια αμεσότητα μοναδική. Παρουσιάζουν μάλιστα ενδιαφέρον όχι μόνο για τον μελετητή της αρχαίας ιατρικής και φαρμακολογίας, αλλά και για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να ανακαλύψει τις ιαματικές ιδιότητες των βοτάνων και των υπόλοιπων φαρμακευτικών ουσιών που η ίδια η φύση μάς παρέχει πλουσιοπάροχα.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Εισαγωγή
Διοσκουρίδου «Περί δηλητηρίων φαρμάκων»
Εισαγωγή
Κείμενο - Μετάφραση
Διοσκουρίδου «Περί ιοβόλων»
Εισαγωγή
Κείμενο - Μετάφραση
Διοσκουρίδου «Περί λίθων»
Εισαγωγή
Κείμενο - Μετάφραση
Διοσκουρίδου «De hebris femininis»
Εισαγωγή
Κείμενο - Μετάφραση
Σχόλια

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:28:53